Hopp til innhold

Balder (10) funnet død i Skjåk – trolig skremt av fyrverkeri

Islandshesten Balder ble funnet død i Skjåk kommune i Oppland ved 14-tiden nyttårsaften. – Det er et veldig stort tap for oss, og tragisk at en hest dør på denne måten, sier hesteeier Magne Håvard Forberg.

Balder ble funnet død

DØD: Islandshesten Balder hadde løpt inn i et tre. Ifølge lokale medier ble det skutt opp ulovlig fyrverkeri rett før hendelsen.

Foto: Fjelleventyret

Balder og flere andre hester hadde rømt etter at det ble skutt opp ulovlig fyrverkeri i nærheten dagen før nyttårsaften.

Det er den lokal bedriften Fjelleventyret, som tilbyr rideturer i Jotunheimen, som eier hestene.

Kona til Magne Håvard Forberg, Hanne, og døtrene søkte etter hestene i flere timer før de kom til rette. Bortsett fra Balder, som ble funnet flere hundre bortenfor, øverst i et skogholt, i 14-tiden.

– Balder lå i mageleie med venstre fot frem og høyre fot tilbake og med hodeskallen rett i treet. Han blødde fra hodet og var livløs. Det var ingen tvil om hva som hadde skjedd, sier Hanne, som ikke ønsker å stå frem med sitt fulle navn.

Fyrverkeri mandag kveld skal ha skremt hestene

Hesten hadde trolig løpt inn i et tre i løpet av natten, forteller operasjonsleder Per Solberg i Innlandet politidistrikt til NTB.

– Det er et veldig stort tap for oss, og tragisk at en hest dør på denne måten, sier Magne Håvard Forberg.

Ifølge lokale medier ble skutt opp fyrverkeri i området mandag kveld, og det er mistanke om at dette gjorde at hestene stakk av, sier Solberg.

Det er kun tillatt å fyre opp privat fyrverkeri åtte timer fra klokken 18 på nyttårsaften.

– Det er en stor sorg for oss

Vanligvis oppholder hestene seg i et større inngjerdet skogsområde, men på nyttårsaften pleier hesteeierne å ta inn dyrene i stallen når det skytes opp fyrverkeri.

– Det er en stor sorg for oss. Det er også et økonomisk tap. Det tar mange år å trene opp en hest til turisridning og barneridning, sier Hanne og fortsetter:

– Hvis noen skjøt opp fyrverkeri den 30. desember og føler for å beklage for dette, så er de velkommen til å komme opp til gården og gjøre det.

Paret sier at de skal anmelde saken.

Åshild Roaldset

REDDE HUNDER: Åshild Roaldset i Dyrebeskyttelsen synes dagens situasjon med fyrverkeri er uakseptabel ut fra et dyrevelferdsperspektiv.

Foto: NRK

Krever forbud mot fyrverkeri

Det er kun tillatt å fyre opp privat fyrverkeri åtte timer fra klokken 18 på nyttårsaften. I helgen skrev NRK om flere som er lei skader og livredde dyr, og krever forbud mot fyrverkeri.

Dyrebeskyttelsen Norge og overlege ved Haukeland Universitetssykehus øyeavdeling, Nils Bull, oppfordret justisminister Jøran Kallmyr til å forby salg av og oppskyting av fyrverkeri i privat regi. Dette av hensyn til både dyr, mennesker og miljø.

– Både tamme og ville dyr kan oppleve sterk redsel og noen får dødsangst i forbindelse med oppskyting av raketter. Dyr som er livredde kan ende opp med store skader i sin kamp for å slippe unna fyrverkeriet, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Hunder reagerte på fyrverkeri

Slik praksisen med fyrverkeri er i dag, er det mange dyr og mennesker som blir skadelidende hvert år.

Mange forholder seg ikke til det tillatte tidsrommet for oppskyting av fyrverkeri, som er mellom kl. 18.00 på nyttårsaften og kl. 02.00 på 1. nyttårsdag.

Det blir derfor vanskelig å skjerme dyr og mennesker som påvirkes negativt denne dagen.

En studie fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), viser at så mange som 23 prosent av de 5000 hundene i studien reagerte negativt på fyrverkeri, og har en mild til alvorlig form for lydfobi.

AKTUELT NÅ