NRK Meny
Normal

Aylan og familien bodde i Tyrkia

Bildene av tre år gamle Aylan Kurdis livløse kropp har rystet en hel verden. Nå viser det seg at familien bodde i Tyrkia, som så mange flyktninger fra Syria.

Aylan Kurdi

DØDE PÅ FLUKT: Et udatert bilde av Aylan Kurdi, treåringen som ble funnet druknet på stranden i den tyrkiske feriebyen Bodrum. Bildet av den livløse kroppen har rystet folk over hele verden. Familien flyktet fra Syria, og bodde i Tyrkia i tre år før de forsøkte å ta seg videre inn i Europa. Foto: Reuters / NTB scanpix

Foto: HANDOUT / Reuters

Avisene The Wall Street Journal og The Guardian kan fortelle at familien Kurdi, som er syriske kurdere, hadde bodd tre år i Tyrkia før de la ut på den fatale båtturen, skriver Aftenposten.

Konflikten i Syria skal ha tvunget familien til å flykte mange ganger. De skal ha forlatt Damaskus, hvor Abdullah Kurdi jobbet som barberer, i 2012, og reist til Aleppo. Da det ble sammenstøt der, flyttet de videre til Kobani, forteller den lokale journalisten Mustefa Ebdi til nyhetsbyrået AFP.

LES OGSÅ: Aylan (3) er begravd i hjembyen Kobani

LES OGSÅ: Fire arrestert etter ung gutts drukning

Tjente lite

Familiefaren skal denne uken ha fortalt en syrisk radiostasjon at han hadde jobbet på tyrkiske byggeplasser, men tjent så lite at de måtte få hjelp fra søsteren hans til å betale husleien.

Søsteren emigrerte for 20 år siden og jobber som frisør i Vancouver i Canada. Ifølge Wall Street Journal har hun fortalt at det var faren deres, som fremdeles bor i Syria, som hadde foreslått at Abdullah burde dra til Europa for å få fikset de ødelagte tennene sine og finne en måte å hjelpe familien å forlate Tyrkia på, skriver Aftenposten.

Søsteren skal ha begynt å sende broren penger til reisen for tre uker siden. Han valgte så å ta med hele familien til Europa, av frykt for at kona ikke ville klare å forsørge de to sønnene på tre og fem år alene i Istanbul.

EUROPE-MIGRANTS/FUNERAL Abdullah Kurdi mourns with his relative during the funeral of his toddlers at the Syrian border town of Kobani

I SORG: Aylans far Abdullah Kurdi sørger sammen med en slektning under begravelsen av treåringen, hans bror og barnas mor i den syriske grensebyen Kobani. Foto: Rodi Said / Reuters / NTB scanpix

Foto: RODI SAID / Reuters

LES OGSÅ: Kunstnere verden over viser sorg for Aylan

Mange flykter

Om lag to millioner flyktninger fra Syria har tilhold i Tyrkia. Ungarns statsminister Viktor Orbán er blant dem som har stilt spørsmål ved hvorfor så mange nå velger å forlate Tyrkia i livsfarlige farkoster.

– Tyrkia er et trygt land. Bli der, oppfordrer den høyreorienterte statsministeren, som har fått kraftig kritikk fra andre EU-land for sin håndtering av flyktningkrisen.

Levestandarden for mange flyktninger i Tyrkia er begredelig

Andrew Gardner i Amnesty International

Menneskerettighetsaktivister slår overfor det tyske nyhetsbyrået DPA fast at bildet er mye mer nyansert enn Orbans uttalelser gir inntrykk av. Syrere får ikke arbeidstillatelse i Tyrkia og er bare innvilget midlertidig beskyttelse. Mange frykter at de vil bli sendt tilbake til Syria og den blodige konflikten som har krevd flere enn 240.000 liv siden krigen brøt ut i mars 2011.

LES OGSÅ: Morten Krogvold: – Bildet har stor slagkraft

Syriske Aylan (3) bæres bort etter å ha blitt skylt i land på Bodrum

DRUKNET: Den lille syriske gutten er én av over 2500 mennesker som så langt i år har druknet i Middelhavet på vei over til Europa.

Foto: Ap

Trenger hjelp

– Levestandarden for mange flyktninger i Tyrkia er begredelig, sier Andrew Gardner i Amnesty International til DPA.

Han sier mangelen på trygg og næringsrik mat og en inntekt å leve av, er utbredt blant flyktningene. Mange er tvunget til å søke jobb på det svarte markedet, til en lønn langt under hva tyrkiske arbeidstakere får.

– Mange sliter med å finne arbeid overhodet, sier han.

Amnesty International mener vestlige land må sørge for finansiell hjelp til Tyrkia, Jordan og Libanon for å sikre bedre livsvilkår for de rundt 3,7 millioner flyktningene fra Syria som har søkt tilflukt i de tre landene.

LES OGSÅ: Faren klarte ikke å holde fast i barna

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger