Hopp til innhold

Australia-utdannede Caroline får ikke bli sykepleier i Norge

Caroline Lie (24) fra Bergen fikk støtte fra Lånekassen og lovnader om at australske sykepleierutdanninger blir godkjent i Norge. Nå står hun med en fullført utdanning hun ikke får brukt.

Caroline Lie

Caroline Lie (24) studerte tre år i Australia, i god tro om at hun skulle bli godkjent som sykepleier når hun kom hjem. Slik gikk det ikke.

Foto: Privat

– Jeg har alltid syntes at Australia har virket som kjempeflott land, og har helt siden ungdomsskolen tenkt på å studere der, forteller Caroline Lie.

I vinter ble hun ferdig med en treårig sykepleierutdannelse, og ble autorisert sykepleier i Australia. Lie gledet seg da til å komme hjem til Norge for å jobbe.

Men etter å ha ventet 4–5 måneder på svar, fikk Lie beskjed om at hun ikke får jobbe som sykepleier i Norge. Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK) mente at utdannelsen fra Australia ikke var jevngod med den norske.

Nå har SAK rådet henne til å ta hele utdannelsen på nytt i Norge.

Må ta ny utdannelse

– Det kom som et sjokk, siden jeg har hatt kontakt med SAK både før og under utdanningen uten å få vite at jeg risikerte avslag. Hadde jeg visst dette, så hadde jeg pakket kofferten og dratt hjem, sier Lie.

Dagen etter avslaget kunne SAK fortelle at nesten ingen med autorisasjon i Australia, får det i Norge, ifølge Lie.

Det siste året har sju personer fått godkjent sin sykepleierutdannelse fra Australia, opplyser SAK til NRK:

Nå skal Lie klage på vedtaket. I mellomtiden jobber hun som pleieassistent på Haukeland sykehus i Bergen.

Caroline Lie

Mens hun venter og håper på at Statens Autorisasjonskontor skal behandle saken hennes på nytt, jobber Caroline Lie som pleieassistent på Haukeland sykehus. Her er hun på medisinrommet sammen med kollega Carolina Campos.

Foto: privat

Føler seg lurt

Lie reiste til Australia gjennom organisasjonen Kilroy Education. Også de mente at autorisasjon i Norge ikke kom til å bli noe problem. Nå føler Lie seg lurt.

– Jeg ble forsikret om at autorisasjon i Norge ikke kom til å bli noe problem. Nå sitter jeg med en utdanning jeg ikke får bruke og et stort lån fra lånekassen, sier Lie.

Hun viser til to e-posten, en fra 2007 og en fra 2009, hvor det står at «alle sykepleierutdanninger i Australia er godkjent i Norge.»

Godkjent universitet

Før hun reiste fikk Lie også bekreftet at utdanningen ved University of Technology i Sydney er godkjent av Nokut (Norsk organ for kvalitet i utdanningen), og at den kvalifiserte for studiestøtte fra Lånekassen.

Hun mener dette er med på å lure studenter til å tro at de kan bruke utdanningen i Norge.

For slik er det ikke, ifølge Stig Arne Skjerven i Nokut.

– Vi undersøker bare at australske myndigheter anerkjenner denne institusjonen i sitt utdanningssystem. Det betyr ikke at man automatisk får en profesjonsutdanning man kan bruke i Norge. Det er opp til SAK å avgjøre, sier Skjerven.

Stig Arne Skjerven

Stig Arne Skjerven i Nokut sier at selv om staten og Lånekassen har godkjent en utdanning, betyr ikke det at du automatisk får praktisere yrket i Norge.

Foto: Nokut

– Følger bare reglene

Og heller ikke SAK kan på forhånd si om utdanningen din blir godkjent.

– Vi kan ikke gi noen garantier på forhånd, for lover og regler kan endre seg i underveis i utdanningsløpet, sier Anette Bryn i SAK.

Hun sier hun forstår godt at mange er frustrerte og lei seg dersom de har en lang utdannelse fra et annet land, som de ikke får brukt i Norge.

– Men vi må følge regelverket, og det viktigste for oss er pasientsikkerheten, sier Bryn.

Anette Wiig Bryn

Anette Bryn forstår godt frustrasjonen, men sier at Statens autorisasjonskontor aldri kan si på forhånd om en utdanning blir godkjent eller ikke.

Foto: Hilde Rindal / NRK

Kilroy: – Lover aldri noe

Kilroy Education, organisasjonen som sendte Lie til Sydney, beskriver på sine nettsider University of Technology i Sydney som et «internasjonalt anerkjent universitet».

Men Flavia Forster i Kilroy Education nekter for at selskapet har lovt Lie at utdanningen skulle bli godkjent i Norge.

– Vi sier aldri at det ikke er noe problem, og vi garanterer aldri noe. Fagplaner kan endre seg gjennom studietiden, så vi kan ikke love noe på forhånd, sier Forster.

Hun har ikke hatt innsyn i Lies sak, og ikke lest de aktuelle e-postene i saken.

– Den eneste grunnen til å si noe slikt, er at vi erfaringsmessig ikke har noe problem med det, sier Forster.

Flavia Forster

Flavia Forster i Kilroy Education sier at de ikke har noe ansvar for Carolines situasjon, men at de vil revurdere å anbefale Australia for framtidige sykepleierstudenter.

Foto: Kilroy

– Sjokkerende

Forster forteller at Kilroy sjekker hvilke utdanninger som er godkjent av norske myndigheter, men at de ikke konkret samarbeider med Nokut eller SAK.

– Vi anbefaler ikke basert på slike ting i det hele tatt, men etter studentens behov og ønsker. Vår vurdering er basert på internasjonale rangeringer og referanser fra agenter i andre land. Vi henter også referanser fra utdanningsmesser og lignende, sier Forster.

Hun forteller at sykepleierutdanninger fra Australia er vel ansett i Norge, og at hun etter sju år i selskapet ikke har vært borti lignende tilfeller.

– Ikke ansvarlige

– Å være autorisert i Australia skal også veie tungt, ifølge den informasjonen jeg har. Vi jobber kun med høyt rankede utdanninger, så det skulle ikke være noe galt med kvaliteten. Jeg synes denne saken er sjokkerende, sier Forster til NRK.

Hun sier også at denne saken gjør at hun vil vurdere om Kilroy i det hele tatt skal anbefale å ta hele sykepleierutdanningen i Australia.

– Jeg er veldig forbauset over denne saken. Vi er ikke ansvarlige, men om australiastudenter må ta hele utdannelsen på nytt, da vil vi slutte å anbefale det, sier Forster.

– Litt etterpåklok

Caroline Lie var forberedt på å fullføre en praksisperiode og et kurs i norsk helselov når hun kom hjem. Men hun var ikke forberedt på å stå tomhendt tilbake.

– Burde du gjort en grundigere jobb selv før du reiste?

– Ja, jeg er litt etterpåklok. Men jeg fikk mye veiledning og ble forsikret om at dette kom til å gå bra, og at vurderingen fra SAK var mer en formalitet. I tillegg kjenner jeg til mange med sykepleierutdanning fra Australia som har fått autorisasjon i Norge.

AKTUELT NÅ