NRK Meny
Normal

Staten sparer millioner på å utdanne leger i utlandet

Staten sparer over 1,7 millioner kroner for hver norske student som blir utdanna til lege i utlandet. – Dette er bevisst sparepolitikk fra myndighetenes side, mener Ansa-president Kristiane Roe Hammer.

Lege i sykehuskorridor

Rundt halvparten av norske leger utdannes i dag i utlandet. Disse sitter igjen med opp mot en halv million kroner ekstra i studielån.

Foto: Wiik, Eirill / SCANPIX

Det er Ansa, foreningen for norske studenter i utlandet, som har regnet ut at det koster Norge over 1,7 milloner kroner mindre å utdanne en norsk lege i utlandet framfor på et norsk universitet, skriver Vårt land.

Kristiane Roe Hammer, president i ANSA (Association of Norwegian Students Abroad)

President i Ansa, Kristiane Roe Hammer, mener det er feil at den norske staten lar medisinstudenter i utlandet betale for å utdanne seg til et yrke som er mangelvare i Norge.

Foto: Association of Norwegian Students Abroad (ANSA)

Å utdanne en lege i Norge koster nesten to millioner kroner. Til sammenlikning koster det den norske staten om lag 210.000 kroner å utdanne en lege i utlandet. Disse pengene går primært til ekstra stipend til utenlandsstudentene.

– Fakta er at Norge bare har studieplasser til å utdanne halvparten av legene vi trenger. Dermed må studentene selv reise til utlandet og betale for en studieplass der, sier Kristiane Roe Hammer, som er president i Ansa, til Vårt land.

Hammer mener det blir feil å la studentene selv betale store summer for å utdanne seg til et yrke som er mangelvare i Norge.

– Det er problematisk at studentene kommer hjem med et stort studielån for å fylle en rolle samfunnet trenger, mener Hammer.

Ifølge Vårt land tilbyr norske universiteter 600 studieplasser på medisin i år. Over 3200 søkere var kvalifiserte til studiene, og mange av de som ikke kommer inn, reiser til land som Polen og Ungarn for å ta legeutdanninga der.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger