NRK Meny
Normal

Asylstans i Finland

Da asylstrømmen stanset over Storskog begynte de å komme over grensen til Finland i stedet. Men de siste dagene har det vært full stopp. Men finnene frykter for at det er midlertidig.

migranter som er kommet over grensa fra Russland

Mellom 20 og 30 asylsøkere har kommet over grensa fra Russland til Nord-Finland hver dag siden begynnelsen av desember i fjor, men de siste dagene har det vært full stopp

Foto: JUSSI NUKARI / Afp

Det er The Independent Barents Observer som skriver at ikke en eneste asylsøker har krysset grensen fra Russland siden mandag.

NRK får bekreftet fra den finske grensevakten at det ikke har passert noen asylsøkere siden 29.februar.

– Grunnen til dette vet vi ikke, skriver løyntnant Mika Rytkönen i en epost.

Vil ha samarbeid med Norge

Demonstranter i Finland i september 2015

Da asylsøkere ble innlosjert i en nedlagt militærleir i Lahti september 2015 stilte en av de rundt 40 demonstrantene opp i et Ku Klux Klan-lignende antrekk.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Hver dag de siste tre måndene har mellom 20 og 30 asylsøkere kommet over fra Russland til Finland. Mange av dem er fra Afghanistan og Irak.

Finlands innenriksminister Petteri Orpo sa dette til NRK for to dager siden:

– Av en eller annen grunn begynte de å komme etter at russerne hindret dem i å reise til Norge. Dere har kanskje kontroll (på Storskog) nå, men jeg mener vi må samarbeide for å finne en varig løsning.

Orpo og Listhaug

Innvandringsminister Sylvi Listhaug og den finske innenriksministeren Petteri Orpo møttes denne uken for å finne felles løsninger på asylutfordringene

Foto: Sidsel Avlund

Frykter nye fluktruter

I fjor kom rundt 32 000 asylsøkere til Finland, og det var nesten ti ganger flere enn året før.

Orpo har ansvaret for innvandring og integrering i Finland og er fra Samlingspartiet, som tilsvarer Høyre.

Etter at Sverige innførte grensekontroll avtok strømmen sørfra, men tok seg opp i nord.

– Det er ikke antallet som kommer over grensen fra Russland i dag som skremmer oss, men fenomenet i seg selv, sier Orpo.

Han frykter for konsekvensene dersom EU klarer å stenge fluktruta fra Tyrkia til Hellas, og tror det vil kunne ramme både Norge og Finland:

– Jeg er overbevist om at asylsøkerne vil finne andre måter å komme til Europa på hvis EU klarer å stanse ruten mellom Tyrkia og Hellas, sier Orpo. Men han mener at Russland heller ikke er tjent med å bli fluktrute:

– De vil ikke ha en strøm gjennom landet sitt. Det er også en risiko for dem, sier han.

I følge the Independent Observer har politiet i Murmansk arrestert en person som er anklaget for å ha organisert menneskesmuglingen inn til Norge og Finland.

Les også: - Glad for at Sverige forlengjer grensekontroll

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger