Apotekansatte frykter smitte

Mange av de apotekansatte som i morgen må dele ut Tamiflu til influensasyke, er ikke vaksinert.

Tamiflu på apoteket
Foto: NRK

Apotek 1-kjeden har undersøkt hvor mange av deres ansatte som er vaksinert mot svineinfluensa.

Så mange som 78 prosent oppgir at de fortsatt ikke er vaksinert, forteller kjedirektør i Apotek 1 Margrethe Sunde til NRK.

– I morgen får apotekene en enorm utfordring og kommer til å møte veldig mange syke og smittede. Da er det veldig viktig at vi får vaksinert apotekerne våre så fort som mulig, sier Sunde.

Sunde sier apotekerne er klare til å ta fatt på utfordringen når de i morgen kan skrive ut resepter på Tamiflu til dem som kommer innom.

Men hun mener både lokale og sentrale helsemyndigheter må gjøre det de kan for å prioriere at helseansatte blir vaksinert mot svineinfluensa.

Apotekansatte har vært prioritert sammen med risikogruppene, men ikke aller øverst som førstelinjepersonell.

– Dårlig informasjon

Apoteker Johnny Ng ved Apotek St. Hanshaugen senter er bekymret for det økte presset fra influensapasienter fra i morgen av:

– Jeg er både betenkt og bekymret. Både for min egen del og for min familie og kolleger, sier Ng til NRK.

– Man møter jo mange kunder og man vet ikke helt hvordan situasjonen blir og om man blir den neste som blir smittet eller ikke, forteller han.

Ng mener helsemyndighetene har vært for dårlige til å informere om at apotekansatte er blant dem som er prioritert for vaksinering.

– Flaskehalsen ligger i både vaksinasjonssted og i forhold til tidspunkt. Ikke alle er klar over at vi skal vaksineres snart og at vi ligger i risikogruppen, sier Ng som har måttet framskaffe informasjonen på egen hånd.

Også i Bergen er de de apotekansatte bekymret for å bli smittet av kundene sine.

Informasjonsdirektør i kommunen Robert Rastad sier at de ansatte vil få vaksine av de 17.500 nye dosene som kommer til Berge ni kveld.

Ikke bekymret

Helsedirektoratet som sammen med Folkehelseinstituttet har laget de sentrale vaksineplanene er ikke fullt så bekymret for morgendagen.

– Jeg skjønner bekymringen, men jeg tror ikke vi skal overdramatisere det, sier assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog til NRK.

Guildvåg viser til at rådet til de som blir syke er å sende noen andre på apoteket for seg for å hente ut Tamiflu og andre medisiner.

– Det er viktig at de syke i minst mulig grad går ute blant andre folk. Men i de tilfellene man skal til lege, bør man bruke munnbind, sier Guldvog som tror tallet på vaksinerte apotekansatte vil endre seg i løpet av de neste ukene.

Han understreker at de apotekansatte er blant dem som er prioritert for vaksinering, men sier at de i etterkant kan vurdere om de burde ha stått lenger fram i køen.

– Dette må vi diskutere i etterkant, men jeg tror ikke dette blir et stort problem for de apotekansatte. Det er viktig at de nå organisere utdelingen på en måte som utsetter personalet for minst mulig smitterisiko, sier Guldvog til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger