Her får du Tamiflu ved midnatt

På Vitus-apoteket på Jernbanetorget i Oslo får du den influensamedisinen uten resept fra lege allerede fra midnatt. Apoteket har firedoblet nattbemanningen og venter stor pågang.

Tamiflu
Foto: Meek, Tore / SCANPIX

I morgen får du kjøpt influensamedisin uten resept fra lege på alle landets apoteker. Lagrene skal være fyllt opp med Tamiflu og Relenza, og apotekene forventer stor pågang .

Camilla Giske

Camilla Giske, apoteker ved Vitus apotek.

Foto: NRK

Firedobler bemanningen

Det nattåpne Vitus-apoteket på jernbanetorget i Oslo tror kundene vil strømme til like etter klokken har passert 00:00. Vanligvis er det én farmasøyt på jobb på nattestid, men i natt vil fire farmasøyter sørge for å betjene kunder som ønsker medisin mot svineinfluensaen.

- Vi starter salg av influensamedisinene Tamiflu og Relenza ved midnatt. Vi har økt bemanningen og forventer mange kunder som vil ha tak i influensamedisin i løpet av natten, sier apoteker Camilla Giske på Vitus apotek på jernbanetorget.

- Vi har fått ekstra leveranser av influensamedisin i dag, så lagrene er fulle. Vi jobber også med å få alt det datatekniske klart til midnatt. Skjemaene folk må fylle ut er på plass, så alle som ønsker å kjøpe medisin i natt, skal få det, sier Giske.

- Vent til morgenen om mulig

Hun oppfordrer folk som kan vente til morgenen med å gjøre det slik at de som trenger den mest får først. Alle apoteker vil ha medisinen tilgjengelig når de åpner på morgenkvisten.

- Vi vil ikke å oppfordre til å komme i natt for å kjøpe medisiner, men vi tror vi skal få unna køene, sier Giske.

LES: Ikke alle får kjøpe medisinen

Skjema på nett

Alle som ønsker å kjøpe Tamiflu eller Relenza må fylle ut et egenmeldingsskjema med personnummer og oppplysninger om syksdomsbildet. Det er nødvendig for å journalføre all behandling med medisinen, opplyser Helsedirektoratet. Dette skjemaet finnes også på Helsedirektoratets hjemmesider og kan fylles ut på forhånd.

- Jeg vil oppfordre flest mulig til å ha skjemaet klart før de skal kjøpe medisinen for å unngå lange køer, sier Giske.

Farmasøytene kan nekte å selge medisinene dersom ikke kunden oppfyller kriteriene som Helsedirektoratet har satt for at apotekene kan levere ut Tamiflu eller Relenza.

Gratis munnbind

Farmasøyten ved Vitus apotek forteller at de også har munnbind som leveres ut gratis til kunder som ønsker det.

LES: - Bakteriebombe etter en time

- Munnbindene er fordelt fra helsemyndighetene til apotekene. Vi gir ut 20 stykk til de kundene som ønsker det. Dersom lageret vårt går tomt får vi ekstra levering, sier Camilla Giske.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no