Hopp til innhold

Ap sier nei til privat gigantkabel til Skottland

Regjeringen vil åpne for privat strømkabel til Skottland. Flere fagforeninger frykter at det vil gi høye strømregninger. Nå har de fått Jonas Gahr Støre med på laget.

Jonas Gahr Støre pressekonferanse før Ap landsmøte

VIL STOPPE UTENLANDSKABEL: AP-leder Jonas Gahr Støre

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

AP-leder Jonas Gahr Støre tok sent i ettermiddag parti med fagforeningene i striden om ny privat strømkabel til Skottland.

– Arbeiderpartiet ikke vil støtte konsesjonssøknaden fra North Connect om ny, privateid kabel mellom Norge og Skottland, sa Støre til stående applaus på Industri Energis landsmøte.

Fagforeningen har i mange år kjempet mot utenlandskabler – i frykt for at kablene øker prisene på strøm og nettleie. Både for vanlige strømkunder, og for kraftkrevende industri. Og de har altså nå fått fullt gjennomslag i Arbeiderpartiet.

– Nå bør vi avvente byggingen av de to nye utenlandskablene, se på prisutviklingen, og deretter vurdere behovet for eventuelt nye kabler, sier Støre.

Blir ikke godkjent av Støre

NorthConnect er eid av svenske Vattenfall og de tre norske kraftselskapene E-CO Energi, Agder Energi og Lyse. Nå er søknaden om å bygge kabelen sendt NVE (se faktaboks) – men Støre gjør det altså klart at den ikke vil bli godkjent om han blir statsminister etter valget.

Regjeringen, med støtte fra Venstre, endret energiloven i fjor slik at også private aktører kan delta i utbyggingen av kraftmarkedet til utlandet.

– Mange partier vil øke fornybareksporten fra Norge til EU. Men la meg være helt klar. Vi i Arbeiderpartiet vil prioritere å ta kraften i bruk til å skape nye, klimavennlige industriarbeidsplasser her hjemme – basert på ren norsk fornybar kraft, sier Støre i dag.

– Ideologiske skylapper

I Høyre møtes derimot ikke Støres nye signaler med applaus.

– Nok en gang lar Ap ideologiske skylapper skygge for gode løsninger, sier Nicolai Astrup, sportingsrepresentant for Høyre, til NRK.

Astrup ser ingen grunn til at Statnett skal ha monopol på å bygge utenlandskabler.

– Det er bra å bygge utenlandskabler, både for forsyningssikkerheten, for skattebetalerne og norsk økonomi.

– Men da blir vel strømprisene høyere i Norge?

– Norge har stor overproduksjon av kraft for tiden, og det kommer til å øke fremover. Det er viktig at vi får avsetning for den kraften, svarer Astrup.

Vedgår at strømmen kan bli dyrere

Leder Marius Holm i miljøstiftelsen Zero vedgår at analysene viser at kablene vil kunne gi dyrere strøm – men mener mange overdriver effekten.

– Analysene viser at vi i verste fall kan få en økning på et par øre, og vi har allerede svært billig strøm her til lands. Med kabler vil vi selge strøm noen dager, og få billig strøm tilbake andre dager, sier Holm til NRK.

– Å få kabler mellom norsk vannkraft og europeisk sol og vindkraft er en av de viktigster grepene vi kan gjøre for å bli kvitt fossil energi, sier Holm.

AKTUELT NÅ