NRK Meny
Normal

Anklager polet for «hemmelig» boikott av israelsk vin

Israels venner på Stortinget mener Vinmonopolet bedriver en skjult boikott av vin fra Israel. – Helt feil, svarer myndighetene.

Vinflasker

Vinmonopolet ønsker å overta alkoholsalget ved landets flyplasser.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

– Jeg synes det er litt pussig at det skal være så vanskelig for oss forbrukere å finne israelsk vin i hyllene, sier stortingsrepresentant og leder av Israels Venner, Jørund Rytman.

Insinuerer boikott

Jørund Rytman

Jørund Rytman, Frp.

Foto: Knut Falch

Han har nå stilt et skriftlig spørsmål til helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen om hvorfor Vinmonopolet ikke har israelsk vin i basisutvalget.

– Sett i lys av den debatten vi har hatt de senere år, der visse krefter i akademiske miljøer har oppfordret til boikott av israelske varer, så gjør man seg noen tanker om dette rett og slett er litt bevisst, sier han til NRK.

Sammen med NRK P2s Politisk Kvarter jaktet han forgjeves på vin fra Israel blant flaskeradene i et av Vinmonopolets utsalg i Oslo sist uke.

Av et utvalg på 4511 rødviner finnes det ingen som er merket med opprinnelsesland Israel.

Vin fra okkupert område

De som vet hva de skal lete etter, finner imidlertid en israelsk vin i bestillingslista.

Men siden vinen er fra Golanhøyden, et okkupert område som ikke er en anerkjent del av staten Israel, er vinen kun merket «øvrig opprinnelse».

– Jeg er nysgjerrig på hvilket tidspunkt man begynte å kategorisere det som «øvrig opprinnelse», det er jo politikk, sier Rytman.

– Hva tenker du om Vinmonopolets rolle i forhold til å sikre et bredt spekter av viner fra mange land?

– Jeg tenker at de gjør en dårlig jobb her, i hvert fall når de har monopol og skryter av at de har et av verdens beste utvalg.

israelsk vingård

Israels rykte som vinprodusent har vokst de siste årene, hevder Rytman. Her fra en vingård utenfor Jerusalem i 2010.

Foto: MENAHEM KAHANA / Afp

Nekter for politisk styring

Helsedepartementet, som sitter med ansvaret for Vinmonopolet, avviser at mangelen på edle dråper fra det hellige land har noe med politikk eller boikott å gjøre.

Etterspørselen er rett og slett ikke til stede, skriver helseministeren i sitt svar til Rytman:

Ragnhild Mathisen

Ragnhild Mathisen, Helsedepartementet.

Foto: Finn Oluf Nyquist / HOD

«Vinmonopolet har tidligere hatt produkter fra Israel i basisutvalget, men etterspørselen var så lav at disse ble strøket (…)»

Statssekretær i helsedepartementet, Ragnhild Mathisen, sier til NRK at vinens popularitet har stor innvirkning på det såkalte basisutvalget.

– Det er ikke et politisk spørsmål å gå inn og detaljstyre hva Vinmonopolet til enhver tid har i hyllene, utover det å se til at de forholder seg til gjeldende lover og regler.

– Hva tror du Rytman ønsker å oppnå med et slikt spørsmål?

– Det har jeg ikke noen forutsetning for å svare på, men det er i hvert fall klinkende klart at dette ikke dreier seg om politikk. Det å hinte til det, det er helt feil, sier Mathisen.

Hun understreker at alle som ønsker seg israelsk vin, kan bestille varen direkte fra Vinmonopolet.

– Vinmonopolet er forplikta til å levere det, såfremt det er tilgjengelig hos en grossist.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger