Ønsker boikott av israelske varer

Oslo City ble stengt i et kvarter i ettermiddag etter at demonstranter aksjonerte mot israelske produkter inne på kjøpesenteret.

Demonstranter på Oslo City

Demonstranter inne på kjøpesenteret Oslo City.

Foto: Sosialistisk Ungdom

Sosialistisk Ungdom og Rød ungdom arrangerte demonstrasjonen. Over 100 ungdommer blokkerte en stand inne på senteret som selger kosmetikkprodukter, blant annet israelske dødehavs-produkter.

Demonstrantene ropte slagord som «Boikott Israel» og «Fritt Palestina», de delte ut flygeblader og hang opp bannere inne på senteret.

En del av ungdommene kom seg ikke inn på senteret. De demonstrerte utenfor hovedinngangen da politiet blokkerte inngangene.

– Ikke greit å kjøpe israelske produkter

– Vi mener at Israel er en okkupasjonsmakt, og synes ikke det er greit at israelske produkter blir solgt til nordmenn på kjøpesentrene. Vi ønsker å boikotte alle israelske varer, sier leder Olav Magnus Linge i Sosialistisk ungdom.

Politiet måtte stenge senteret for å hindre bråk, og en person skal, ifølge SU-lederen, ha blitt pågrepet mens han klistret opp klistermerker inne på senteret.

Video Demonstrasjon mot Israel på Oslo City

NETT-TV: En del av demonstrantene kom seg inn på Oslo City der de ropte slagord mot Israel. De stod i nærheten av en stand der det blir solg israelske kosmetikkprodukter.

Etterhvert ble demonstrantene fjernet av politiet og senteret ble gjenåpnet.

– Det skulle være en fredelig demonstrasjon. Målet med demonstrasjonen var å opplyse norske forbrukere om at det som selges på denne standen er israelske varer. Vi ønsker ikke at nordmenn skal kjøpe disse produktene, sier Linge.

Han sier omlag 200 personer deltok i aksjonen som fortsatte utenfor kjøpesenteret med slagord.

Demonstrasjon Oslo City

Politiet sperret senteret mens demonstrasjonen pågikk.

Foto: Lars Lund / NRK

Ulovlig aksjon

– Dette var en ulovlig demonstrasjon og demonstrantene har trakkasert de to personene som sto og solgte lovlige kosmetikkprodukter på en stand på Oslo City. Vi vil sannsynligvis pågripe en person. Den personen var hovedmannen bak demonstrasjonen, sier sier innsatsleder i politiet, Lasse Alver til NRK.

Politiet stengte senteret da demonstrasjonen begynte.

– Vi stengte det på den måten at ingen fikk gå inn på senteret, men vanlige folk kunne få gåt ut. slik at vi kunne få oversikt over hvem som var demonstranter. Demonstrantene har nå tatt seg tilbake til Yongstorget der de deltar på en konferanse, sier innsatsleder i politiet, Lasse Alver til NRK.

Berømmer politiet

Kjøpesenteret var ikke informert om at demonstrantene skulle aksjonere inne på senteret.

Senterleder ved Oslo City, Trond Herberg, sier demonstrasjonen skal ha startet på Yongstorget og beveget seg ned på Oslo City.

– Heldigvis fikk politiet nyss om aksjonen og fikk stanset demonstrantene. Politiet sperret senteret for å holde kontroll, og ingen fikk slippe inn mens de demonstrerte, sier Herberg.

Etter at demonstrasjonen var oppløst og aksjonistene vist bort, ble senteret igjen åpnet for handlende kunder.

– Vi synes det er veldig positivt at politiet fanget opp dette og fikk stanset demonstrasjonen, sier senterlederen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger