NRK Meny
Normal

- Får ikke kneble yttringsfriheten

I Oslo sentrum har det samlet seg demonstranter som protesterer på menneskerettighetsbrudd i Russland og Tsjetsjenia.

Amnesty demonstrerer mot Medvedev

Amnesty og Invild Gjone Lyberg demonstrerer mot Medvedev

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Utenfor balkongen til Russlands president Dmitrij Medvedev har det samlet seg et 40-talls demonstranter. De har bilder av russiske journalister og menneskerettighetsforkjempere.

– Det er viktig at vi står her fordi vi må benytte anledningen med statsbesøk fra et naboland til å påpeke de store menneskerettighetsproblemene de sliter med, blant annet knebling av ytringsfriheten, tortur og utenomrettslige henrettelser, sier Invild Gjone Lyberg til NRK.no.

– Det er hyggelig med statsbesøk, men vi må ikke være redde for å ytre oss om det som er negativt.

Tror du at dette har reell påvirkningskraft?

Demonstrasjon mot menneskerettighetsbrudd iRussland

Demonstrantene var vendt mot Grand Hotel - hvor presidenten bor.

Foto: Paal Wergeland / NRK

– Vi vet ikke om han titter ut bak gardinene, men han har helt sikkert sikkerhetsfolk som gjør det, og plakatene er også på russisk, så vi tror vi har en reell påvirkning. Jeg skulle ønske at han kom ut for å slå av en prat, sier Lyberg.

Etterlyser kritikk

Amnesty International Norge etterlyser en tydeligere kritikk av Russland under statsbesøket.

Amnesty International mener regjeringen er unnfallende og ber den benytte sjansen til å fokusere på menneskerettigheter under president Dmitrij Medvedevs Norgesbesøk.

- Vi har dårlig erfaring med norske myndigheter når det gjelder kritikk av Russland. De er mye mer høylytte og tydelig når det gjelder andre land, sier kommunikasjonssjef i Amnesty Norge, Ina Tin.

- Livsnødvendig for et godt naboskap

Tin er bekymret over det hun ser som en negativ utvikling for menneskerettighetene i Russland, og etterlyser en tydeligere kritikk fra den norske regjeringen under statsbesøket.

- Vi mener at det å være tydelig på å kritisere brudd på menneskerettighetene, er livsnødvendig for et godt naboskap, også for norske interessers skyld, sier hun.

Les også: – Vi bor jo på samme hotell

Uenig i kritikken

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er ikke enig i kritikken Amnesty kommer med.

Han sier at det å ta opp menneskerettigheter er en naturlig del av en dagsorden mellom Norge og Russland, også når statsminister Jens Stoltenberg i dag møter president Dmitrij Medvedev.

- For eksempel sier vi at det er grunn til uro rundt hvordan sivilsamfunnet i Russland kan virke fritt. Det er grunn til uro når journalister kan oppleve å bli drept, og det er grunn til uro på menneskerettighetsaktivister blir nektet innreise til Russland, sier Støre.

Vil demonstrere utenfor Stortinget

Tirsdag er Amnesty International på plass foran Stortinget for å gi en tydelig melding til den russiske presidenten om at han må respektere menneskerettighetene.

- Vi kommer til å være der med et stort banner hvor det står: «No security without human rights», og med bilder av de menneskerettighetsforkjemperne som er blitt drept de siste årene i Russland, sier Tin.

Les alt om Medvedevs besøk i Norge

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger