- Norge har ingenting å si

Den russiske opposisjonelle politikeren og sjakkmesteren Garry Kasparov har ingen tro på at Jens Stoltenberg vil presse Dmitrij Medvedev på menneskerettighetsspørsmålet.

Garry Kasparov

Garry Kasparov mener USA og EU er de eneste som kan presse Russland.

Foto: David Krekling / NRK

Kasparov er i Norge i forbindelse med Oslo Freedom Forum og var med å demonstrere utenfor Grand Hotell der den russiske presidenten bor.

Norge tenker forretninger

– Jeg tror ikke Stoltenberg kommer til å presse de russiske myndighetene veldig hardt. Norge, som alle andre, tenker på forretninger, og norske myndigheter har ikke råd til å presse Russland veldig hardt, sier Kasparov til NRK.no.

Etter at Kasparov ga seg som profesjonell sjakkspiller har han kastet seg ut i politikken og er i dag en av Russlands mest kjente opposisjonelle. Han leder folkebevegelsen «Det andre Russland», og stilte som statsministerkandidat i 2008.

– Men Stoltenberg bør snakke om menneskerettigheter med Medvedev og ikke bare olje og gass. Ikke det at Medvedev vil høre etter, men det er viktig å alltid ta opp disse spørsmålene, sier Kasparov.

Han har hele tiden vært sterkt kritisk til både Medvedev og spesielt hans forgjenger Vladimir Putin, som han mener fortsatt styrer landet.

– Det er lite forskjell på før og etter Putin, det er han som styrer, sier Kasparov.

Video Garri Kasparov om Medvedevs statsbesøk

Video: Garri Kasparov om Medvedevs statsbesøk.

Sammen med et femtitalls demonstranter hadde Kasparov møtt opp utenfor Grand Hotell.

USA og EU

Amnesty International, Human Rights House Foundation og Den norske Helsingforskomité sto bak demonstrasjonen mot vold og drap i Russland.

Protesten ved Grand Hotel rettet seg også mot det de kaller knebling av kritikk mot landets ledelse.

– Enhver fredelig protest mot menneskerettighetsprotest er viktig, men en enkeltdemonstrasjon vil aldri gjøre noen stor forandring, sier Kasparov.

Demonstrantene har bilder av russiske journalister og menneskerettighetsforkjempere og roper slagord mot den sittende presidenten. Det er i første rekke situasjonen i Tsjetsjenia som har blitt kritisert.

– Det som er viktig er at folk bryr seg, og at dette symbolsk er viktig. De som har møtt opp her, viser solidaritet med det russiske folk, men jeg har ingen forventinger til dette møtet. Spesielt når du ser at EU og USA nekter å legge press på russerne.

Kasparov har Den norske Helsingforskomité i ryggen.

- Vi ønsker å markere at mange i Norge er opptatt av menneskerettighetssituasjonen i Russland. Til tross for at juristen Medvedev har en mykere form og en annen retorikk enn Putin, kan vi ikke se at situasjonen har blitt bedre under hans regjeringstid, sier leder Bjørn Engesland i Helsingforskomiteen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger