Hopp til innhold

«Oss presidenter i mellom»

Russlands president Dmitrij Medvedev fikk en personlig omvisning i Stortingssalen av president Dag Terje Andersen.

Stortingspresidenten Dag Terje Andersen og president Dmitrij Medvedev
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Jeg kommer blant annet til å fortelle om det parlamentariske norske demokratiet, fortalte Andersen til NRK.

Dag Terje Andersen og Dmitrij Medvedev

Stortingspresidenten viste frem grunnlovsfedrene på Eidsvoll.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Det russiske og norske parlamentariske systemet er ganske forskjellig, og det norske Stortinget har langt større makt enn den russiske Dumaen.

Korrupsjon og demokrati står også på samtalelisten mellom stortingspresident Dag Terje Andersen og president Dmitrij Medvedev - som blir de første politiske drøftelsene under statsbesøket.

Medvedev, som er svært opptatt av å moderenisere øknomien og styringsystemet i Russland, har sagt at den omfattende korrupsjonen er Russlands onde nummer 1.

Også den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov, blant flere, deltok på møtet.

Stortingspresident Andersen tok også opp nordområdene, Barentsamarbeidet og det russiske tjuvfisket under samtalen med Medvedev.

Video Dag Terje Andersen om møtet med Medvedev

Video: Dag Terje Andersen om møtet.

Mer snakk i morgen

Dmitrij Medvedev og følget møter statsminister Jens Stoltenberg for politiske samtaler på tirsdag. Her er det ventet at nordområdene, status på delelinjeforhandlingene og de andre tingene som preger forholdet Norge-Russland står på den politiske dagsorden.

– Vi vil bli enige om grensepasseringene i nordområdene, og skal ha samtaler om forskning og miljø, sier Støre til NRK før Medvedev landet på Gardermoen.

En visumfri sone vil sikrere i første omgang at 40.000 russere fritt kan reise til Sør-Varanger kommune, mens 9000 av innbyggerne i den norske grensekommunen på samme måte kan reise inn i Russland.

I etterkant er det felles pressekonferanse, og regjeringslunsj på Akershus før det russiske presidentparet setter kursen østover igjen.

Protester

Amnesty International, Human Rights House Foundation og Den
norske Helsingforskomite mener statsmininister Jens Stoltenberg i sin samtale må gjjøre det klart at Russland må følge internasjonale spilleregler hvis de selv ønsker respekt fra andre land.

De påker på at påstander om tortur, mistenkelige dødsfall i politiets varetekt og de mange forsvinningene nær sagt aldri blir gransket i Russland.

Organisasjonene har varslet en protest i morgen tidlig foran Stortinget, hvor menneskerettighetsaktivist og Raftopris-vinner Lidia Jusupova skal holde appell.

AKTUELT NÅ