Hopp til innhold

Ambulansepersonell plages av fulle mennesker

Tre av fire ambulansearbeidere opplever ofte eller en gang iblant at ruspåvirkede mennesker rundt pasienten gjør det vanskelig å utføre jobben.

Ambulansepersonell triller en båre inn i en ambulanse ved Ullevål universitetssykehus i Oslo

UTFORDRENDE: I en undersøkelse blant ambulansearbeidere kommer det frem at flere av dem forsinkes eller plages av fulle eller ruspåvirkede personer.

Foto: Victoria Wilden / NRK

I en undersøkelse blant 874 ambulansearbeidere kommer det fram at flere av dem plages av fulle eller ruspåvirkede personer, ifølge Dagbladet.

Ambulansearbeidere forteller at de er blitt truet og fysisk angrepet av berusede personer, ifølge undersøkelsen, som er gjort av Actis i samarbeid med Fagforbundet.

«Har blitt truet på livet med ladd pistol, kniv og verbalt. Alle trusler involverte alkoholrus», svarer en av dem.

– Vold, trusler og trakassering fra ruspåvirkede pasienter eller personer rundt dem utgjør en stor del av arbeidsdagen vår, særlig i helgene. Det er krevende både fysisk og psykisk, sier klinikktillitsvalgt Erik Hox ved ambulanseavdelingen hos Oslo universitetssykehus til Dagbladet.

Ifølge Hox er det ikke bare berusede personer rundt pasienten, som gjør ambulansemedarbeidernes arbeid krevende. En pasient som selv er beruset, er mer krevende å håndtere enn en edru pasient.

– Rent fysisk er de tyngre å håndtere, ettersom de kan være sjanglete, ustø eller i noen tilfeller også bevisstløse. All sykdom og skade blir enten forverret eller kamuflert av alkohol, sier Hox.

Actis-leder Mina Gerhardsen etterlyser en plan fra Stortinget for hvordan man skal få redusert skadelig alkoholbruk.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger