Mener det er grunnlag for sivil ulydighet i Hardanger

Motstanden mot kraftlinje-utbyggingen i Hardanger vokser. Nå vil en av veteranene fra kampen mot utbygging av Alta-vassdraget hjelpe til.

Video Alta-veteran hjelper aktivister

Per Flatberg fra kampen mot utbygging av Alta-Kautokeino-vassdraget mener det er grunnlag for sivil ulydighet i Hardanger. Reporter: Eivind Molde.

Auke Lont konsernsjef i Statnett

Konsernsjef i Statnett Auke Lont regner med at politiet rydder opp hvis aksjonistene lenker seg fast.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX
Jan Ivar Rødland

Ordører i Granvin vil hjelpe aksjonistene med å finne et sted å bo mens striden pågår.

Foto: NRK

Per Flatberg var en av dem som satt fastlenket i Stilla da politiet aksjonerte. Fra 1981 var han informasjonsansvarlig i Folkeaksjonen mot utbygging av Alta-Kautokeinovassdraget.Han har også vært sentral i kampen mot utbygging i Saltfjellet og i Vefsna.

Nå er Flatberg tilbake, og har meldt seg til kamp mot kraftlinjer i Hardanger. Flatberg skal bistå aksjonsgruppa med erfaringer fra Alta-aksjonen.

Maktmisbruk

Alta-aksjonen raste for 30 år siden. Da organiserte motstanderne seg i flere grupper som kjempet for bevaring av Alta-Kautokeinovassdraget.

Noen aksjonister gikk til og med så langt at de sultestreiket foran Stortinget. 15 samer satte opp en lavo,og stilte krav til regjeringen om at planenene om utbygging av Altavassdraget måtte stanse.

– Kriteriene for sivil ulydighet er til stede i Hardanger som i Alta. Regjeringen har ikke noe annet å vente når de oppfører seg sånn. Det er maktmisbruk på samme måte som i Alta, sier Flatberg.

Per Flatberg er en bauta innen norsk naturvern. Han har mottatt Kongens fortjenstmedalje for sin innstats og ble i 1999 æresmedlem i Naturvernforbundet.

Sivil ulydighet

Flatberg har representert Venstre i Lørenskog kommune. Venstres partileder Trine Skei Grande har tidligere sagt at striden om kraftlinjene begynner å smake av Alta-aksjonen, men at hun ikke støtter sivil ulydighet.

Men en politiker som støtter sivil ulydighet er AP-ordfører i Granvin, Jan Ivar Rødland. Kraftlinjen skal gå i luftspenn over fjorden gjennom kommunen hans.

Rødland ønsker aksjonistene velkommen til kommunen, og vil tilrettelegge for at de skal få et sted å bo mens striden pågår.

– Vi må tilrettelegge masse areal for de som skal komme hit slik at de får en god plass å bo, sier han.

Video KRAFTLINJE-060810-DR1900_MXF_Innboks.MP4

Flere tusen aksjonister vil ty til sivil ulydighet for å stoppe utbyggingen av kraftlinjene. I reportasjen fra Dagsrevyen møter de konsernsjef i Statnett, Auke Lont. Reporter: Elisabet Grøndahl.

Kompliserer arbeidet

Aksjonister har allerede varslet at de vil lenke seg fast slik at anleggsmaskiner ikke skal kunne sette i gang arbeidet.

Lederen for Statnett, Auke Lont, som er ansvarlig for utbyggingen av den omstridte kraftlinjen, sier dette vil komplisere arbeidet, men regner med at politiet rydder opp slik at de kommer i gang.

Råd til Stoltenberg

Men veteranen fra Alta tror det likevel er mulig å stanse utbyggingen i Hardanger, og håper det blir så stor oppmerksomhet nasjonalt og internasjonalt at det stanses.

– Men det viktigste nå, er å gjøre noe før de setter i gang med arbeidet, sier Flatberg.

Han råder til folk i Hardanger til holde trykket oppe, vise at de er imot dette.

– Ingen politikere kan i det lange løp ignorere folkets makt, sier han.

Og han har et råd til Jens Stoltenberg:

– Snu Jens, jeg kjenner deg så godt at jeg vet du nå tenker grundig gjennom dette, og jeg syns du skal følge mitt råd.

Inviterer til møte

Neste uke har Statsministeren invitert til møte om Sima-Samanger.

Stoltenberg inviterer Hordalands fylkesordfører og ordførere fra flere kommuner i Hordaland til møte om Sima-Samnanger.

I møtet deltar også olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og statsråd ved Statsministerens kontor, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger