– Hardangerstriden er gnål fra små grupper i periferien

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Ikke noe sted i verden får periferiene mer penger fra hovedstaden enn i Norge. Likevel er de både sure og sinte på beslutningstakerne i Oslo, sier forskningssjef og maktekspert Iver B. Neumann.

Iver B. Neumann

Professor Iver B. Neumann har liten sympati med vestlendingene.

Foto: NUPI

I begynnelsen av juli gikk regjeringen inn for å bygge den kontroversielle kraftlinjen gjennom Hardanger.

Regjeringen har fått kraftig kritikk for sin beslutning og ifølge en fersk måling utført av InFact for VG raser Arbeiderpartiets oppslutning på Vestlandet. I løpet av de siste to månedene har partiet tapt mer enn 10 prosentpoeng, og har stupt fra 26,8 til 16,2 prosents oppslutning.

NIMBY

Professor Iver B. Neumann mener striden i Hardanger en norsk klassiker, som også har et annet, men lite flatterende navn, «NIMBY - Not in my back yard».

– Man skal legge inn noe som alle trenger. I dette tilfellet strøm, det må ligge et eller annet sted, men ingen vil ha det i sin egen bakgård. Eller siden vi er i Hardanger - i sin eplehage.

Les også:

(Saken fortsetter under bildet)

Hardangerfjorden

Den planlagte kraftledningen vil krysse Hardangerfjorden eller sidearmer på to steder. Blant annet her fra Granvin og utover fjorden.

Foto: Christensen, Marte/Scanpix / Aftenposten

Opptrer skråsikkert

Siri Meyer

Professor ved Universitetet i Bergen, Siri Meyer, er ikke overrasket over at regjeringen taper oppslutning på Vestlandet.

Foto: UIB

Men professor ved Universitetet i Bergen, Siri Meyer, sier alt ser annerledes ut på Vestlandet. Hun tror neppe motstanden roer seg, og tror regjeringen straffes fordi den er skråsikker og stivsinnet.

– Det virker som de ikke forstår at det er så stor motstand. Jeg synes det er veldig rart at de kan opptre så skråsikkert, og så lite fleksibelt. Jeg tror de ville vunnet mye på å si at her er det visse ting som vi ikke hadde regnet med. Det blir vanskeligere å finne en rettrettmulighet, sier Meyer.

Ingen sympati

Kraftlinjen vil gå gjennom naturområder som er mye brukt mellom Sima og Samnanger i Hardanger, og vil være synlig fra viktige natur- og friluftsområder.

Kommunene i området får 100 millioner kroner i kompensasjon, og beslutningen kan ikke ankes. Likevel ønsker mange en omkamp om kraftlinjen.

Men Neumann har lite sympati med vestlendingene som er sinte på de som bestemmer i Oslo.

– Det finnes ikke noe land i verden hvor periferiene får mer penger fra hovedstaden enn i Norge. Så sinnet forteller vel mer om lokale identiteter enn innsikt i politiske prosesser.

Viktig verdispørsmål

Siri Meyer tror at kraftlinjene i Hardanger er et viktig verdispørsmål for mange. Professoren tror selve debatten viser at demokratiet i Norge fungerer.

– Kanskje dette er et eksempel på at man har begynt å legge merke til andre verdier som kultur og natur, at det virkelig betyr noe. Og at den tradisjonelle næringspolitikken etter hvert mister troverdighet, sier Meyer.

SISTE NYTT

Siste meldinger