Hopp til innhold

Pasientdata er utilgjengelig i Helse Sør-Øst

Fredag ettermiddag krasjet flere datasystemer i Helse Sør-Øst. Etter fem timer med ustabile datasystemer har fremdeles flere sykehus i Norges største helseforetak problemer.

Sykehuset Østfold

BERØRT: Helse Sør-Øst ble rammet av dataproblemer fredag ettermiddag. De måtte gå fra å bruke elektroniske pasientjournaler til penn og papir.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Pasientdatasystemet i hele Helse Sør-Øst skal være ustabilt. Det medfører at pasientjournaler ved Norges største helseforetak nå må skrives for hånd.

Flere av sykehusene i helseforetaket har gått i gul eller rød beredskap. Det betyr at ekstra ressurser er satt inn for å løse situasjonen.

Sykehuspartner, som leverer IKT-systemer til norske sykehus, har vært i rød beredskap siden kl. 15.30. Ved 19-tiden er systemene fremdeles ustabile.

– Vi jobber med verifikasjonstester. Brukerne kan oppleve noe bedring ved systemene, men de er fremdeles ustabile, sier kommunikasjonssjef i Sykehuspartner, Julie Dommerud.

Både Vestre Viken, Akershus universitetssykehus, Sykehuset Innlandet, Telemark og Vestfold er rammet. Det samme gjelder i de tre sykehusene på Sørlandet, som befinner seg i Kristiansand, Arendal og Flekkefjord.

– Vi har tilgang til det meste av pasientdata, men vi må bruke manuelle rutiner og nødprosedyrer, sier Lars Kittilsen, kommunikasjonssjef ved Sykehuset Telemark.

Elektroniske pasientjournaler

USTABILT: Det elektroniske helsesystemet DIPS er storleverandør til norske sykehus. Ifølge kommersiell direktør Karl Arne Jespersen ligger ikke feilen hos dem.

Foto: Cosmin Cosma / NRK

Måtte skrive pasientjournaler for hånd

Ved 21-tiden fredag skal systemene i Vestre Viken og Vestfold skal være oppe, mens Sykehuset Innlandet opplever noe bedring.

Også Sykehuset Telemark bekrefter at samtlige datasystemer nå fungerer som normalt.

Det er vanlig drift ved sykehuset, men beredskapen opprettholdes frem til kl. 21 fredag kveld, ifølge kommunikasjonssjef Lars Kittilsen.

I flere timer har sykehusene måttet skrive pasientjournaler for hånd. Dataproblemene gikk også hardt utover Oslo universitetssykehus. Sykehuset dekker deler av Oslos befolkning, men har også en rekke nasjonale funksjoner.

– Hele Oslo universitetssykehus er berørt. Det betyr at alt er på papir enn så lenge. De kan skrive ut ting, og de som allerede er innlogget kan skrive ut pasientdata og journal for dem som ligger her, sa pressevakt ved Oslo universitetssykehus, Hedda Holt til NRK ved 17-tiden.

Like før kl. 18.30 opplyste Oslo universitetssykehus til NTB at pasientjournalsystemet fungerer som normalt, og at de har gått over til grønn beredskap.

– Feilen ligger ikke hos oss

Samtlige sykehus i Helse Nord, Helse Vest og Helse Sør-Øst bruker elektroniske pasientjournaler fra DIPS. Helse Nord og Helse Vest er ikke berørte.

Ifølge kommersiell direktør i selskapet, Karl Arne Jespersen, er flere systemer i tillegg til DIPS nede.

– Feilen ligger ikke i DIPS, sier Jespersen.

Han henviser til Sykehuspartner som leverer IKT-tjenester til norske sykehus.

– Kartlegging og feilsøking pågår. Vi kjenner ikke årsaken, og jobber på spreng, sier Julie Dommerud i Sykehuspartner.

AKTUELT NÅ