Hopp til innhold

Akupunktur-foreninger ut mot korte kurs: – Risikabel praksis

Et helgekurs i akupunktur er langt fra nok for å kunne sette nåler i pasienter, mener akupunkturforeninger. – Det vi gjør er forsvarlig, svarer kurstilbyder.

Akupunktur

I dag er det ingen krav til hvem som stikker nåler i folk i Norge.

Foto: M. Spencer Green / AP

De siste årene har det dukket opp saker i mediene om skader etter akupunkturbehandling. Flere av dem dreier seg om punkterte lunger.

En fysioterapeut som hadde tatt et 16-timers kurs i akupunktur endte for eksempel med å punktere lungen til en pasient i 2015. Ifølge Bergensavisen opplevde pasienten etter behandlingen vanskeligheter med å trekke pusten og stikkende smerter i høyre side. Terapeuten har fått en advarsel fra Helsetilsynet og beklaget hendelsen i etterkant.

I 2016 fortalte NRK om en mann som døde av en infeksjon, trolig etter akupunkturbehandling, og i 2011 fortalte en kvinne til Tønsbergs Blad om da en akupunktør stakk hull på lungen hennes.

Det finnes ingen tall på det totale omfanget, og foreninger som organiserer akupunktører etterlyser kontroll med bransjen. De vil at det skal bli forbudt å stikke nåler i pasienter uten grundig kursing.

De ber om at «akupunktør» skal bli en beskyttet tittel, slik at det kan stilles krav til de som utfører behandlingen og slik at pasientene kan klage til fylkesmannen.

Kritiserer korte kurs

– Det er høyst tvilsomt, og en risikabel praksis som ikke bør forekomme, sier Jan Petter Øines om fysio- eller manuellterapeuter som utfører nålebehandling etter å bare ha fulgt et helgekurs.

Øines er styreleder i faggruppa for nålebehandling i Norsk Fysioterapeutforbund. Det finnes likevel også fysioterapeuter som utfører behandling med nåler uten å være med i faggruppa.

Jan Petter Øines

Jan Petter Øines i Norsk Fysioterapeutforbund er kritisk til de som setter nåler etter bare få timers helgekurs.

Foto: Gooi de Vries

Han sier at de ikke kan gjøre annet enn å understreke sin holdning, men legger til at de ønsker at fysioterapeuter som tilbyr nålebehandling tar et 100-timers kurs:

– Hvis disse terapeutene vil ha forbundets støtte, så må de oppfylle faggruppas kompetansekrav, sier Øines.

I Norge finnes det flere aktører som tilbyr helgekurs i akupunktur eller «Dry Needling» som smertelindrende behandling. Begge deler innebærer å sette nåler i spesielle punkter på kroppen, selv om akupunktur er basert på kinesiske tradisjoner, og «Dry Needling» på vestlige.

Nestleder i Akupunkturforeningen, Mona Solberg, mener heller ikke at et helgekurs er tilstrekkelig.

– Selv om man er helsepersonell, så trenger man mer utdanning i akupunktur og i anatomi relatert til akupunkturpunktene, enn det man får i sin grunnutdanning. Et helgekurs er altfor lite tid, både til teori og praksis.

Jan Petter Øines sier at de ikke har registrert skader forårsaket av deres medlemmer, men de har ikke tall på nåleskader forårsaket av fysioterapeuter som ikke er med i faggruppa. Solberg i Akupunkturforeningen sier de kun har hatt mindre skader de siste årene, inkludert nerveskade i en hånd.

Har forsvarlighetskrav

AlfaCare er blant dem som tilbyr todagers kurs i Dry Needling på til sammen 14 timer. Daglig leder Torkild Haugan sier de stiller krav til at deltakerne er helsepersonell.

– De som går på kursene våre er helsearbeidere, som fysioterapeuter, kiropraktorer eller annet helsepersonell med utdanning og autorisasjon. Den autorisasjonen forplikter dem til å benytte behandlingsteknikkene på en forsvarlig måte. De har god oversikt over kroppens anatomi, og forstår hvor de ikke skal sette en nål, sier han.

Haugan understreker at han også mener det burde være organiserte rammer for alle, og at han har respekt for at foreningene har sine egne retningslinjer.

– Jeg vet at det fra tid til annen forekommer hendelser som ikke er bra, og at det er bakgrunnen for at foreningen har disse kravene, men jeg har aldri hørt om at deltakere på våre kurs har forårsaket skade, sier han, og fortsetter:

– Vi tilbyr kunnskap, og hvordan terapeuten benytter den er vedkommendes eget ansvar. Jeg mener det vi tilbyr er fullt forsvarlig.

Knut Indahl tilbyr også helgekurs i Dry Needling. Ifølge nettsidene til Axelsons, som er et av stedene kurset holdes, er det krav til at deltakerne har kjennskap til anatomi, for eksempel som massører, men ikke krav til å være helsepersonell.

Indahl understreker at det er en metode basert på vestlig medisin, og at han oppfordrer sine kursdeltakere til å ta flere timer og følge rådene fra Norsk Fysioterapeutforbund.

– Dry Needling er en veldig ukomplisert behandlingsform, for i stedet for å trykke med tommelen på et triggerpunkt, setter du en nål inn i det. Det gjøres på en trygg og sikker måte, som du lett lærer i løpet av en helg. Det handler om hva slags grep du bruker, det handler om retning på nålen og det handler om hvor dypt du setter nålen, sier han.

– Problematisk at det ikke finnes tall

Det finnes ikke oppdaterte tall på skader eller bivirkninger som følge av akupunkturbehandling i Norge. Professor og forsker ved NAFKAM, Arne Johan Norheim, forsket på dette på 90-tallet og utførte blant annet spørreundersøkelser blant pasienter, akupunktører og leger.

– Våre anslag viste at det fram til 1994 kan ha vært så mange som 250 indre organskader som følge av nålestikk, ofte punkterte lunger, sier Norheim.

Han påpeker at dette er gamle tall. Nå er han blant annet en av legene som sitter i bivirkningsutvalget som gjennomgår skader etter behandling hos Akupunkturforeningen sine medlemmer.

– Mitt inntrykk er at det forekommer færre skader nå enn da jeg begynte å se på dette for nesten 30 år siden.

Norheim mener samtidig at det er problematisk at man ikke vet omfanget.

– I det øyeblikket helsepersonell utøver akupunktur har de ut fra helsepersonelloven et lovpålagt forsvarlighetshensyn. Det er et sikkerhetsaspekt for pasienten i det at helsepersonell har bedre forutsetninger for å gi behandling, for å se når det ikke bør gis behandling og for å identifisere bivirkninger.

Når det gjelder korte helgekurs rettet mot helsepersonell som fysioterapeuter, er han ikke like kritisk som foreningene.

– Fysioterapeuter har god kjennskap til kroppens anatomi, og helsepersonelloven tillater det så lenge behandlingen utføres forsvarlig.

Ikke beskyttet tittel

«Akupunktør» er ingen beskyttet tittel i Norge. Hvem som helst kan bestemme seg for å stikke nåler i folk og kalle det akupunktur.

Denne behandlingsmetoden er kategorisert som alternativ behandling fordi den ikke er en del av det offentlige helsetilbudet, men den utføres samtidig ved 37 prosent av norske sykehus, ofte som smertelindring.

Mona Solberg

Mona Solberg i Akupunturforeningen.

Foto: PRIVAT

– Helsemyndighetene bør innlemme akupunktører i gruppen med helsepersonell som er lovregulert, mener Solberg i Akupunkturforeningen.

Det ville bety at alle som vil kalle seg akupunktør må ha profesjonsgodkjenning, eller autorisasjon.

– Nå er det ikke krav til noe som helst. Ikke til å forstå anatomi, ikke til å bruke sterile nåler, ingenting, sier Solberg, og legger til:

– Dette er utrygt for pasientene.

Helse- og omsorgsdepartementet avgjør hvem som får autorisasjon. De vurderte et ønske om autorisasjon fra foreningen i 2012, og statssekretær Maria Jahrmann Bjerke sier at de i 2014 konkluderte med å avslå fordi akupunktører ikke oppfyller kravene i helsepersonelloven.

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Anne Farseth, sier de nå er i gang med å utrede autorisasjon for nye grupper, men at akupunktører ikke er blant dem.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger