Hopp til innhold

Aker BP har funnet mer olje nær Yggdrasil-feltet

I det leteboringen Øst Frigg-brønnen nærmer slutt, gjør selskapet et «betydelig oljefunn».

Administrerende direktør Karl Johnny Hersvik i Aker BP.

Administrerende direktør Karl Johnny Hersvik i Aker BP.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Aker BP skriver at det nye funnet er et mulig tillegg til Yggdrasil-feltet.

Yggdrasil-området ligger rett vest for Bergen i Nordsjøen.

– Vi ser mye potensial rundt Yggdrasil, og vil fortsette aktiv letevirksomhet sammen med våre partnere, sier Per Øyvind Seljebotn, direktør for leting og utvikling i Aker BP, i en pressemelding.

Funnet er på 40 til 90 millioner oljefatekvivalenter, ifølge selskapet. Tidligere har de kommunisert at feltet ville kunne gi 18 til 40 millioner oljefatekvivalenter.

Funnet tilsvarer en omtrent 10 prosent økning i det tidligere estimatet for oljeressurser i Yggdrasil-feltet, som var på 650 millioner oljefatekvivalenter.

Det anslås at første olje fra Yggdrasil vil bli produsert i 2027. Totale investeringer i feltet er anslått til 115 milliarder kroner.

Veldig spennende

Aker BPs funn, er ikke olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) imot. Til NRK sier han at det er opp til oljeselskapet hvor vidt dette skal utvinnes, men:

– Det å finne mer ressurser på norsk sokkel er veldig bra.

Olje- og energiminister Terje Aasland på plattforma Njord i Norskehavet. Han har på seg ein refleksfarga kjeledress og har ein raud hjelm med øyreklokker på seg. Bak han ser vi boreriggen.

Olje- og energiminister Terje Aasland på plattforma Njord i Norskehavet.

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK

Aasland mener funnet er med på å gjøre Norge til en trygg og forutsigbar leverandør til et marked som vil ha et stort behov for olje og gass i tiden fremover.

Samtidig mener statsråden at nye funn åpner for «fantastiske muligheter», både for økt velferd innad i landet og for en grønn omstilling.

– Vi skal kutte utslippene fra norsk sokkel, og har en ganske klar plan for det. Vi tar ansvar for det som er vårt ansvar.

– Trengs ikke

Men andre partier er langt fra like begeistret for funnet.

Ola Elvestuen (V)

KRITISK: Venstres Ola Elvestuen.

Foto: Annika Byrde / NTB

– Dette er et oljefunn vi ikke trenger siden det allerede er funnet mer enn dobbelt så mye olje i verden enn vi kan hente opp, sier Venstres Ola Elvestuen til NRK.

– Med så raske utslippskutt som må komme de neste årene for å holde den globale oppvarmingen under 1,5-grad, er heller ikke verdien av oljefelt det samme i dag som for 30 år siden. Valget vi står overfor nå, og det gjelder også for Norge, er å bestemme at felt ikke skal utvinnes, legger han til.

MDG-nestleder Ingrid Liland mener regjeringen må la oljen ligge i bakken.

– Enda mer norsk olje som gir klimagassutslipp er det siste vi trenger. IEA har sagt at verden ikke tåler nye oljefelt, så denne oljen skulle aldri ha blitt lett etter i utgangspunktet, sier hun til NRK.

– Regjeringen kan ikke føre det norske folk inn i en enda større oljerisiko, både på grunn av klimaet som blir ødelagt og økonomien som bindes opp, sier hun.

Les også Forskere vil merke nye norske havområder som sårbare

Havområdet mellom Svalbard og Jan Mayen

Mer i sol enn olje

Norges klimamål sier hvor mye Norge skal kutte utslippene sine med. Støre-regjeringen lovet til FN i fjor, at Norge skal kutte 55 prosent.

Men regjeringens tiltaksplan har fått kritikk fra særlig klimaforskere. De mener tiltakene blir for generelle, og ikke konkrete nok.

I dag kom også nyheten om at investeringene i solenergi for første gang vil overstige investeringene i oljeutvinning.

– Ren energi går raskt, langt raskere enn folk innser, sier Det internasjonale energibyrået IEAs leder Fatih Birol.

– Dette viser investeringstrenden tydelig. Ren energi passerer nå fossil energi, sier han.

Investeringene i ren energi forventes i år å bli 24 prosent høyere enn i 2021, men det investeres også 15 prosent mer i fossilt brensel, ifølge IEA-rapporten.

Det siste er bekymringsfullt, mener byrået, som viser til at investeringene i fossil energi burde ha falt dersom man skal ha håp om å nå målet om nullutslipp innen 2050, skriver NTB.

AKTUELT NÅ