Hopp til innhold

Avviser at norske IS-kvinner skal utvises fra Syria

Ifølge Aftenposten planlegger kurdiske myndigheter nord i Syria å utvise norske IS-kvinner. Dette avvises både av norsk UD og selvstyremyndighetene i Nord-øst Syria.

Syria-Children of the Islamic State

Fire norske kvinner med fire barn befinner seg i interneringsleirene Al-Hol og Roj i Syria. Barna er i alderen fire til seks år.

Foto: Baderkhan Ahmad / AP

Utenriksdepartementet (UD) i Norge benekter overfor NRK at de har vært i kontakt med selvstyremyndighetene i Nord-øst Syria

– Utenriksdepartementet har ikke mottatt en tilsvarende henvendelse fra den selverklærte autonome administrasjonen i det nordøstlige Syria om at norske borgere skal utvises fra Syria.

Det skriver Siri R. Svendsen fra UD i en epost til NRK.

NRK har vært i kontakt med kilder i selvstyremyndighetene i Nord-øst Syria, som også avviser at det er planer om å utvise norske IS-kvinner.

Aftenposten melder at IS-kvinner skal utvises

Bakgrunnen for avvisningen er følgende uttalelse i Aftenposten.

– Vi har besluttet å utvise norske statsborgere som vi ikke kan straffeforfølge på grunn av mangel på tilstrekkelig bevis for at de har begått kriminalitet i Syria.

Uttalelsen kommer fra Shiyar Ali som ifølge Aftenposten skal være representant i Skandinavia for selvstyremyndighetene i Nord-Syria.

Kilder i selvstyremyndigheten som NRK har snakket med sier at det ikke stemmer at de skal utvise norske IS kvinner

Tidligere torsdag opplyste Utenriksdepartementet til NTB at de ikke har mottatt en tilsvarende henvendelse om at norske borgere skal utvises fra Syria.

Fire norske kvinner og flere barn

Det antas å befinne seg fire norske kvinner og flere barn i de to kurdiskdrevne interneringsleirene i Syria. To av dem skal ha bedt om hjelp til å komme seg til Norge.

Nylig ble en 30 år gammel kvinne som ble hentet hjem fra Syria med sine to barn i januar i fjor, dømt til fengsel i tre og et halvt år for sin deltakelse i IS. Hun anket dommen på stedet.

Sverige ble orientert onsdag

Onsdag ble det klart at svenske myndigheter hadde blitt orientert om beslutningen. De har fått beskjed om at IS-mistenkte svenske kvinner vil bli utvist i løpet av høsten.

Kvinnene er i dag internert i al-Hol-leiren og al-Roj-leiren nord i Syria, der de voktes av kurdiske styrker.

– Det dreier seg om personer som man ikke har tilstrekkelig bevis for å kunne tiltale for å ha hatt samrøre med IS, sier en svensk representant for det kurdiske selvstyret i Nord-Syria, Shiyar Ali, til Sveriges Radio.

Minst 50

Det er uklart eksakt hvor mange svenske statsborgere det er snakk om, men ifølge svensk UD dreier det trolig om rundt 20 kvinner og rundt 30 barn.

– Om kvinnene utvises, har vi i likhet med andre berørte stater plikt til å ta imot våre egne statsborgere og interesse av at dette skjer på en sikker måte i tråd med gjengs internasjonal praksis. Det skal vi bidra til, svenske myndigheter har god beredskap, heter det i en uttalelse fra svensk UD.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger