NRK Meny
Normal

Advokat om brev fra Riksadvokaten: – Gode nyheter for Lunder

Cato Schiøtz hevder det grønne lyset for en ny høring i kontrollkomiteen gir nok et argument for å oppheve siktelsen mot Jo Lunder.

Jo Lunder

VAR VIMPELCOM-SJEF: Jo Lunder er fortsatt siktet for korrupsjon.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Cato Schiøtz

POSITIV: Cato Schiøtz mener brevet fra riksadvokaten er gode nyheter for hans klient Jo Lunder.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Jeg synes dette er interessant, sier Cato Schiøtz, advokaten til Jo Lunder, den eneste nordmannen siktet i Vimpelcom-saken.

Som NRK fortalte tidligere torsdag har Riksadvokaten sendt et brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget der de gir grønt lys for en ny Vimpelcom-høring. Økokrim og nettopp Riksadvokaten ba i desember om en utsettelse på grunn av faren for bevisforspillelse.

I brevet som nå er sendt signert riksadvokat Tor-Aksel Busch står det at det er en «viss bevisforspillelsesfare i den sak som Økokrim etterforsker», men at det likevel ikke rettferdiggjør en anmodning om å fortsatt utsette høringen.

Det er denne forklaring Schiøtz mener er interessant.

– Riksadvokaten henviser til konklusjoner som amerikanske myndigheter har kommet med, og sier at det ikke lenger er fare for bevisforspillelse. Det betyr at de legger disse konklusjonene til grunn, og det er gode nyheter for Jo Lunder. Han var ikke noe tema i denne undersøkelsen og det reises ikke noe kritikk mot han med tanke på korrupsjon, sier advokaten.

Lunder var konsernsjef i Vimpelcom og ble arrestert og siktet for korrupsjon i november i fjor.

Da Vimpelcom erkjente korrupsjon i forrige uke ble det i rettsdokumentene til amerikanske og nederlandske myndigheter nøye beskrevet hvordan korrupsjonen foregikk. Men her er herller ingen andre personnavn trukket fram.

Etterforskningen pågår fortsatt

Schiøtz var da raskt ute og mente siktelsen mot Lunder raskt burde oppheves, nettopp fordi Lunder ikke var nevnt. Nå mener han dette har blitt enda tydeligere.

– Økokrim etterforsker saken, blant annet i samarbeid med utenlandske myndigheter med sikte på å avklare eventuelt personlig straffeansvar. Ettersom etterforskningen pågår er Økokrim tilbakeholdne med å kommentere saken, svarer Marianne Djupesland, førsteadvokat i Økokrim.

Nederlandske myndigheter har også startet etterforskning av enkeltpersoner.

– Det ligger i kortene hvilke enkeltpersoner som vil komme i søkelyset. Jo Lunder er ikke en av dem, mener Schiøtz.

Høring til våren

Martin Kolberg

VIL HA SVAR: Martin Kolberg skal diskutere Vimpelcom-høring med kontrollkomiteen

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Nå får altså kontroll- og konstitusjonskomiteen en raskere mulighet til å spørre ut Telenor og Næringsdepartementet om korrupsjonen i Vimpelcom. De ønsket en ny kontrollhøring etter at tidligere konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas, innrømmet å ha holdt tilbake informasjon.

Lederen i komiteen, Martin Kolberg (Ap), ser for seg at den nye høringen vil skje til våren.

– Vi skal drøfte det nærmere i komiteen førstkommende tirsdag, sier Kolberg,

Telenor har varslet at svaret på en ekstern gransking av selskapets håndtering av eierskapet i Vimpelcom skal komme i begynnelsen av andre kvartal. Kolberg mener komiteen ikke nødvendigvis må vente på den.

– Stortinget har nå så mye informasjon i saken. Det er regjeringen og departementet vi skal kontrollere om har vært tilstrekkelig aktpågivende, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger