Advarer mot britiske steinleggere

– Dette er virksomheter som driver helsvart, sier avdelingsdirektør i Skatt Øst, Nina Schanke Funnemark, om svindlerne.

Steinleggere, advarer, skatteetat

Politiet og Skatteetaten advarer nordmenn mot utenlandske, særlig britiske og irske, steinleggere.

Foto: Arne Sørensen / NRK

I disse dager jobber både Tollvesenet, Skatteetaten og politiet for å bekjempe et uønsket vårtegn: Utenlandske, ofte irske eller britiske, steinleggere som lurer godtroende nordmenn.

– Vi har fått mange tips, senest i dag, sier politiinspektør og stasjonssjef i Asker, Astrid Borge.

– Truende hvis de ikke får penger

De utenlandske arbeiderne kommer på døra til privatpersoner og tilbyr asfaltering og steinlegging - og krever å få betalt kontant.

– Det har vært eksempler på at oppdragsgiver har blitt med kunden til banken for å ta ut penger, og andre kan oppleves truende hvis de ikke får oppgjør, sier Borge.

Dersom du betaler arbeiderne kontant, kan du risikere å selv sitte i saksa.

– Ved alle utbetalinger av beløp over 10.000 kroner kontant, kan man bidra til skatteunndragelse og risikerer anmeldelse. Dette er virksomheter som driver helsvart, sier Nina Schanke Funnemark i Skatt Øst.

– Seriøse håndverkere kommer ikke på døra

Nina Schanke Funnemark

Nina Schanke Funnemark ber folk være på vakt dersom noen tar direkte kontakt og tilbyr seg å utføre arbeidsoppgaver.

Foto: Skatt Øst

Ifølge Funnemark er det registrert flere tilfeller av utenlandske steinleggere i både Oslo, Akershus, Hedmark og Oppland og i Østfold

– Men jeg er også kjent med at de opererer andre steder i landet, sier hun.

Ifølge Funnemark er det steinleggere fra Irland og Storbritannia som er verstingene, men de har også folk som jobber for seg, som er fra for eksempel Romania.

– Vi følger med og er oppmerksomme på svindelen, men folk må også våkne opp, gjøre sin del av jobben og være på vakt. Man må være sikre på at man får en kontrakt, at man betaler over konto og aldri kontant, og man bør sjekke i Brønnøysundregisteret at selskapet er registrert i MVA-registeret (Merverdiregisteret).

Men det sikreste privatpersoner kan gjøre, er å avvise steinleggerne når de kommer på døra.

– Folk bør stille spørsmål dersom det kommer noen på døra og tilbyr sine tjenester. Det er ikke vanlig for seriøse håndverkere å gjøre, sier Funnemark.

Hun får støtte av Astrid Borge. Hennes klare råd er å si nei med en gang dersom det dukker opp uønskede arbeidere.

– Dette er et samfunnsproblem, og vi jobber for å bekjempe det. Men en viktig aktør i bekjempelsen er forbrukeren. Det viktigste forebyggende tiltaket er at folk sier nei til tilbudet. Er det ikke et marked for denne virksomheten, er den ikke liv laga, sier Borge.

SISTE NYTT

Siste meldinger