Hopp til innhold

– Vi tok liv i Libya. Det var tungt

Norske soldater på Kreta har sluppet 586 bomber over Libya. De har tatt liv, de har grått og de har delt én stor frykt.

Norske styrker fra Kreta

De norske styrkene som gjennomførte tokt i Libya er hjemme i Norge igjen.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Vi bruker utrolig mye tid på å planlegge et slikt oppdrag. Hvert eneste tokt, hver eneste bombe som slippes, blir gjennomgått på forhånd, underveis og blir evaluert etterpå. Er vi ussikre på om det vi skal angripe er et legitimt mål, så angriper vi ikke.

Les også: Libya-veteran: – Vi ble sjokkert
Les også: – Velkommen hjem til et endret Norge
Les også: - Norsk deltaking er eit steg tilbake

Oberstløytnant Hans Ole Sandnes, pilot og sjef for de norske styrkene som utførte det norske oppdraget i Libya, står i glasshangaren på den militære delen av Gardermoen flyplass.

Rundt ham står de 71 andre som har kommet hjem fra basen på Kreta. Han ser ut i luften og legger til:

– Men det har gått menneskeliv. Det er noe vi reflekterer over, og det er tungt.

Har felt tårer

De fleste av de 586 bombene norske fly har sluppet over Libya har truffet mål der det ikke går an å avgjøre om det har gått menneskeliv.

Hans Ole Sandnes, oberstløytnant

Hans Ole Sandnes, oberstløytnant

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Når vi slipper en bombe er det en enorm sprengkraft, og det er nesten umulig å vite om det er mennesker i eller i nærheten av der bomben sprenger. Men det hender jo at vi bomber mål der vi vet det er mennesker. Enten et kjøretøy som beveger seg, eller et mål som beskyter oss. Uansett snakker vi sammen etter oppdraget, sier Sandnes.

De går gjennom hver enkelt del av hendelsene før, under og etter oppdraget. Hva hver enkelt har gjort.

Og de viser følelser.

– Det er ikke noe vi lar være å snakke om. Og det er ikke bare pilotene som føler at det kan bli trøblete. Det er folk som klargjør flyene så vi kan utføre flygningene, folk som fester bombene til flyene og folk som trekker ut splintene og armerer dem. Hele laget preges og mange tenker sitt, sier Sandnes før han fortsetter:

– Folk takler tunge stunder forskjellig, og det har vært felt tårer noen ganger der nede. Det har det, sier Sandnes.

Én felles frykt

Det å ta liv ved et såkalt legitimt mål er imidlertid én ting. Noe ganske annet er den store frykten som har gjennomsyret hvert eneste medlem av lagene som klargjør flyene både før og under hvert eneste oppdrag.

Grete Faremo tar imot Libya-veteraner

Grete Faremo tok imot Libya-veteraner onsdag.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Alle sammen, uten unntak, har kjenner på denne frykten. Det er redselen for å råke ut for en feilbombing. Den forholder vi oss til hele tiden, sier Sandnes.

Han sier Norge så langt har sluppet med skrekken. Det bekrefter forsvarsminister Grete Faremo. Hun sier til NRK at hun ikke har fått noen opplysninger om at norske bomber har tatt sivile liv i det nord-Afrikanske landet.

Stolt over soldatene

Onsdag landet altså de 72 soldatene som var på Kreta i Norge. Sjefen for kontingenten sier han sitter igjen med én følelse nå da det hele er over.

– Jeg er stolt. Det har vært motivasjon og det har vært løsningsbasert innsats

AKTUELT NÅ