NRK Meny
Normal

– Vi kan ikke gjøre annet enn å løpe

Sikkerhetsvaktene i Regjeringskvartalet sier de ikke lenger kan jobbe utendørs dersom de ikke får tilgang til maktmidler som batong og pepperspray.

Created by InfoDispatcher

Se innslaget i Morgennyhetene på NRK1.

De er nektet pepperspray og batonger. Søknaden vaktlaget sendte til Kommunal- og moderniseringsdepartementet, ble nylig avslått.

– Hvis en person kommer inn i resepsjonen og begynner å gjøre sitt, har vi ingen andre muligheter enn å løpe. Vi kan ikke gå i håndgemeng med en person med kniv. Har vi maktmidler, er det en enkel sak, sier verneombud Terje Arnesen i sikkerhetsavdelingen til Departementens sikkerhets- og serviceorganisasjon, DSS.

Ikke mulig med dispensasjon

NRK fortalte i januar i år at vaktene som passer på Regjeringskvartalet og statsministerboligen ba om lov til å bære maktmidler som pepperspray og batong.

Vaktene søkte også om begrenset politimyndighet, som blant annet betyr rett til å bortvise parkerte biler.

Departementsråd Eivind Dale i Kommunal og moderniseringsdepartementet slår fast at vaktlaget er regulert av lov om vaktvirksomhet.

Departmentsråd Eivind Dale i KMD

Departementsråd Eivind Dale i KMD mener loven er klar på at vaktene i Regjeringskvartalet ikke kan ta i bruk maktmidler som pepperspray og batong.

– Det er bare politiet som skal ha politimyndighet i Norge og dermed anledning til å bruke maktmidler. Det er heller ingen muligheter for å gi dispensasjon ifra dette lovverket, sier Dale.

– Vi må trekke inn

I sin oppdaterte trusselvurdering skriver PST at politi, forsvar og enkelte politikere kan være særlig utsatt for terror i tiden som kommer.

Når de ikke får bære maktmidler, kan konsekvensene bli at vaktene ikke lenger kan jobbe ute.

– I dag er vi godt synlige. Vi er ute, har øynene åpne og passer på alt som har med sikkerhet og gjøre. Får vi ikke gjennom dette, må vi revurdere og se på andre sikkerhetstiltak for de ansatte. Et eksempel er å trekke inn, sier Terje Arnesen.

Terje Arnesen

Verneombud Terje Arnesen i DSS forstår ikke at departementet har avslått søknaden om vaktenes bruk av maktmidler i selvforsvar.

Foto: Kristine Næss Larsen
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger