– Vi får en helt ny lov å forholde oss til

Politijuristene frykter de ikke får tid til å gjøre jobben sin når ny straffelov innføres fra 1. oktober. – Det viser seg stadig at kapasiteten er dårlig, det så vi sist i Monika-saken, sier leder Sverre Bromander.

Sverre Bromander

Sverre Bromander er leder av Politijuristene. Han er glad loven innføres, og tror ikke det vil komme flere utsettelser nå.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Justisminister Anders Anundsen (Frp) fortalte i dag at straffeloven av 2005 blir innført i sin helhet 1. oktober i år etter flere utsettelser.

Bromander advarte allerede i fjor mot at den sprengte kapasiteten hos juristene vil bli enda mer presset ved innføringen av loven, og at det er til fare for rettssikkerheten.

– Disse utfordringene er fortsatt like store. Det så vi sist i Monika-saken, der manglende kapasitet ble brukt som en forklaring, sier Bromander.

– Tar kapasiteten

Politiet i Hordaland har fått krass kritikk etter at de henla dødsfallet til 8 år gamle Monika Sviglinskaja som selvdrap. Senere er morens ekssamboer blitt siktet i saken.

Også Curt A. Lier, leder i Juristforbundet, sier kapasitet og opplæring er det som trengs for å hindre flere Monika-saker.

Hver jurist behandler over 700 saker i året, viste tall i 2013.

– Opplæring og innføring av en helt ny lov vil ta enda mer av vår kapasitet, sier Bromander.

Behov for mye opplæring

Bromander mener likevel det er på tide at loven nå innføres.

– Vi kan ikke leve med at noe vedtas i Stortinget og så tar det over 10 år å innføre det, sier han.

Anundsen sier at arbeidet med opplæring er i rute, men Politijuristene er bekymret for om det blir nok tid.

– Dette blir en utfordring både for påtalemyndigheten og etterforskerne. Det er mye som skal læres, og vi får en helt ny lov å forholde oss til, sier Bromander.

anundsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) får gjennom en av sine prestisjesaker.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Koster mer penger

For justisminister Anundsen har dette vært en prestisjesak siden han tok over, og han har tidligere sagt at loven skulle innføres før sommeren.

– Dette er en stor og viktig dag, også for demokratiet, sier Anundsen til NRK.

Den forrige regjeringen ville innføre loven som del av den store IKT-reformen i politiet, det såkalte merverdiprogrammet, noe som ville gitt ytterligere forsinkelser. Anundsen innfører det innenfor dagens systemer.

– Det koster mer, sier Anundsen, og anslår merkostnaden til «noen titalls millioner kroner»​.

Strengere straffer

Blant lovendringene som trer i kraft er strengere straffer for vold i nære relasjoner og for voldtekt av barn under 14 år.

– Vi får en moderne lov som er enklere å anvende og enklere å forholde seg til som borger, sier Anundsen.

– Dette er viktige og avgjørende endringer.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger