– Uheldig at vi fjerner matvarer fra barns kosthold

Klinisk Ernæringsfysiolog, Cathrine Borchsenius, er skeptisk til at skoler og barnehager innfører nøtteforbud. – Det er for mye «nei-mat» i dag, mener hun.

Cathrine Borchsenius

Klinisk ernæringsfysiolog, Cathrine Borchsenius, håper flere skoleledere tenker seg om to ganger før de innfører totalforbud mot nøtter.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

Matpakker til tre barn smøres hjemme på Eiksmarka utenfor Oslo, uten nøtter. Klinisk ernæringsfysiolog og mamma, Cathrine Borchsenius, har blitt vant til at barnehager og skoler er såkalt nøttefrie.

Cathrine Borchsenius smører matpakke

Cathrine Borchsenius er vant til å utelate nøtter fra barnas matbokser.

– Jeg skjønner det, men synes innimellom det er litt irriterende at jeg ikke kan putte i noen valnøtter eller at barna sier «Nei, jeg kan ikke ta med denne yoghurten fordi den inneholder nøttecrunch». Så tenker jeg at det har jo ikke noe å si for den spiser du, og ikke de andre barna.

Hun har på bloggen Bramat.no engasjert seg i de nye retningslinjene om nøtteallergi fra Helsedirektoratet, der totalforbud mot nøtter i skoler og barnehager blir sett på som en siste utvei, og at det i de aller fleste tilfeller er helt unødvendig.

Nøtter

Peanøtter kan gi livstruende reaksjoner hos ekstremt allergiske barn, men Helsedirektoratet mener mange barn er mangelfullt utredet.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

Helsedirektoratet peker på at skolene kan gjøre de allergiske barna en bjørnetjeneste ved å forby nøtter, og at det kan være en falsk trygghet.

På tross av de nye rådene fortsetter mange skoler å ha totalforbud på trinn eller på hele skolen.

Matboks

Matboksene må være nøttefrie på en rekke skoler rundt om i landet.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

– For mye «nei-mat»

Borchsenius understreker at det ikke er noe stort problem for dem å ikke ha med nøtter på skolen. En egen nøtteskuff hjemme dekker barnas behov.

Men hun mener nøtteforbud på skoler og i barnehager er en del av en negativ tendens:

– Vi ser er at mange foreldre synes det er mye lettere å holde barn unna matvarer, og veldig mange barn ender opp med en mye snevrere kosthold enn det de trenger å ha. Det sikreste er bare å kutte, også på skoler.

Ernæringsfysiologen mener det har blitt for mye «nei-mat», og hun tror mange foreldre ikke alltid er flinke nok å teste om barnet at vokst av seg allergien.

– Viktig å kurse lærere

– Forstår du at foreldre til ekstremt allergiske barn ønsker totalforbud?

– Jeg hadde også syntes det var deilig å vite at det ikke var nøtter på skolen. Samtidig hadde det vært aller deiligst å vite at lærerne visste hvordan de skulle håndtere det hvis barnet fikk i seg nøtter, og det er det de nye rådene legger vekt på.

– Hvorfor tror du skolene fortsetter med forbud på tross av de nye rådene?

– De føler det er tryggere å ha mindre ansvar, at de kan unngå alvorlige anfall. Det forstår jeg.

Hun håper den nye veilederen på sikt vil gjøre at flere skoleledere dropper forbud mot matvarer:

– Jeg håper veilederen gir trygghet. Man skjønner at det skal ganske mye til at et barn får en reaksjon, hvor viktig det er at barnet har med seg en epi-penn og at ansatte kurses.

SISTE NYTT

Siste meldinger