Normal

– Tror ikke USA vil gå til bakkekrig

NUPI-forsker Ståle Ulriksen tror det er lite sannsynlig at USA vil gå til bakkekrig mot IS i Syria. – Å sende 100.000 mann inn i Syria tror jeg ingen er interessert i, sier Ulriksen.

AFGHANISTAN-CONFLICT-MILITARY-US-FILES

KAMP MOT INTERNASJONAL TERRORISME: USA har vært tungt inne med bakkestyrker i Afghanistan, som disse US Marines-soldatene på oppdrag i Helmand-provinsen i juli 2009. Nå er verdens øyne rettet mot Syria og kampen mot terrorgruppen IS.

Foto: MANPREET ROMANA / Afp

Etter at USAs president Barack Obama har oppfordret en rekke land, deriblant Norge, om å bidra i krigen mot IS i Syria, har norske myndigheter vært avventende.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier at det folkerettslige grunnlaget må være på plass dersom Norge skal bidra militært mot IS i Syria.

På Stortinget er det så langt ingen entusiasme å spore for å sende norske jagerfly på vingene over Syria. Ifølge eksperter er det også begrenset hva Norge kan bidra med.

Tror USA vil ha spesialstyrker

Nupi-forsker Ståle Ulriksen

NUPI-forsker Ståle Ulriksen

Foto: Nupi

NUPI-forsker Ståle Ulriksen tror amerikanerne vil satse på spesialstyrker for å bekjempe IS.

– Dersom USA virkelig ønsker å gå sterkere inn på bakken, vil de trenge en relativ bred koalisjon. Men det kommer litt an på hva slags tanker amerikanerne gjør seg i forhold til bruk av bakkestyrker, sier Ulriksen.

Dersom USA virkelig ønsker å gå sterkere inn på bakken, vil de trenge en bred koalisjon

NUPI-forsker Ståle Ulriksen

Da har han mer tro på at USA vil satse sterkere på spesialstyrker, etterretning og stabspersonell for å drifte operasjonene.

– Jeg tviler på at USA vil gå inn med store, konvensjonelle bakkestyrker. Vi snakker heller om spesialiserte styrker som kan lede ild fra luft eller støtte opprørsgrupper. Her kan norske spesialstyrker bidra. Dette må veies opp mot terrorberedskap her hjemme og det norske engasjementet i Irak og Afghanistan, påpeker NUPI-forskeren.

– Sliter med teknisk tilstand på fly

Han tror USA vil støte på utfordringer dersom de ber flere land bidra med kampfly og andre militær enheter. Han minner om at Natos reaksjonsstyrker ble svekket da forsvarsalliansen satset tungt i Afghanistan, spesielt fra 2007, og at dette neppe vil gjenta seg.

– Mange land som bidrar med jagerfly sliter litt fordi den tekniske tilstanden på en del av flyene ikke lenger er helt topp. For Norges del har vi bruk for flyene for å kunne holde en relativ høy beredskap her hjemme, påpeker Ståle Ulriksen.

Skal man ødelegge IS må det noe helt annet til enn det som er planlagt nå

NUPI-forsker Ståle Ulriksen
SPAIN-US-DEFENCE-MORON-MORENES-CARTER

– Jeg tviler på at USA vil gå inn med store, konvensjonelle bakkestyrker, sier Ståle Ulriksen.

Foto: CRISTINA QUICLER / Afp

– Økt spenning i nord

– Norge er i en spesiell situasjon med økt spenning i nord i forhold til Russland. Samtidig har Norge en sterk interesse av at Natos responsstyrke er sterk. Når det nå kommer et sterkere fokus på å bidra i Syria, så blir det litt problematisk, sier NUPI-forsker Ståle Ulriksen.

Han tror krigen mot IS kan bli langvarig, og at det vil være mer snakk om å begrense terrorgruppens innflytelse og mulighet til å ekspandere.

– Skal man ødelegge IS må det noe helt annet til enn det som er planlagt nå, sier Ulriksen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger