Søreide: Vurderer både militære og sivile bidrag

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier Norge nå må vurdere hva vi kan bidra med i kampen mot terrororganisasjonen IS i Syria.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide

Forsvarsministeren Ine Eriksen Søreide sier kampen mot IS ikke bare kan vinnes med militære virkemidler.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Mandag ble det kjent Norge har blitt spurt om å bidra i kampen mot IS. Ifølge Aftenposten kom den formelle henvendelsen allerede 3. desember.

– Vi fikk en forespørsel som baserer seg på at sikkerhetsrådet vedtok en resolusjon etter terroren i Paris. Den forplikter alle land til å bidra enda mer enn vi allerede gjør, sier Søreide til NRK tirsdag morgen.

Søreide sier Norge allerede bidrar med trening av kurdiske og irakiske styrker i Irak, og at det Norge har et klart folkerettslig grunnlag for bidraget.

– Hvis vi skal utvide til Syria, må det gjøres en folkerettslig vurderingen av det, og vi må vurdere hva vi kan bidra med.

Hva et eventuelt bidrag kan være, vil ikke forsvarsministeren spekulere på.

– Vi ser på ulike muligheter – både militære og sivile. Det er viktig for Norge at dette er en helhetlig innsats – at den ikke bare er militær.

Skeptisk

Da nyheten om forespørselen ble kjent mandag kveld fikk den umiddelbart en lunken mottagelse fra 2. nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Christian Tybring-Gjedde (Frp).

– Jeg er ikke overrasket over at amerikanerne kommer med en slik forespørsel, men jeg er skeptisk til å utvide norsk deltakelse, sa han til NRK.

Fra før bidrar Norge i den USA-ledede koalisjonen mot IS i Irak. Soldater fra Telemark bataljon trener kurdiske Peshmergasoldater i Nord-Irak, blant annet ut fra militærleiren i Minela.

Tybring-Gjedde mener Norge allerede bidrar i kampen mot terror, og at det er begrenset hvor store ressurser som kan avgis.

Flere tiltak

Søreide sier alle land som allerede bidrar har mottatt en henvendelse, og at den ikke kommer med en svarfrist.

– Alle land i koalisjonen må gjøre sine vurderinger og komme med sine tilbakemeldinger når de klare til det, sier hun.

Forsvarsministeren poengterer at det ikke bare handler om militære bidrag, men også økonomiske, politiske og tiltak for å stoppe terrorfinansiering.

– Det er ikke mulig å se for seg at man skal vinne denne kampen, mot det som er en av vår tids største utfordringer, kun med militære virkemidler.

SISTE NYTT

Siste meldinger