Hopp til innhold

USA ber Norge delta i kampen mot IS i Syria

USA ber Norge bidra mer militært mot IS også i Syria. Forsvarsdepartementet vurderer nå om det er ledig militær kapasitet tilgjengelig i Norge. Forsvarsministeren ønsker ikke å uttale seg. NUPI-forsker sier Forsvarets samlede ressurser nå stilles på prøve.

Kurdiske soldater blir trent av norske soldater i Erbil i Irak

PÅ PLASS I IRAK: Norske soldater trener kurdiske Peshmerga-soldater i Irak. Nå er Norge også spurt om å delta i Syria.

Foto: Eirik Veum / NRK

Den formelle henvendelsen kom 3. desember, skriver Aftenposten.

Fra før bidrar Norge i den USA-ledede koalisjonen mot IS i Irak. Soldater fra Telemark bataljon trener kurdiske Peshmergasoldater i Nord-Irak, blant annet ut fra militærleiren i Minela.

– Bidrag til kampen mot ISIL

– Jeg kan bekrefte at vi, på lik linje med en rekke av våre allierte, har mottatt en forespørsel fra USA om å stille med ytterligere militære bidrag til kampen mot ISIL i tillegg til det militære bidraget vi yter i dag, sier pressetalsmann Eskil G. Sivertsen, i Forsvarsdepartementet til Aftenposten.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) ønsket mandag kveld ikke å uttale seg.

– Det blir litt problematisk

Ståle Ulriksen

Forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Ståle Ulriksen

Foto: Nupi

Forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Ståle Ulriksen, sier forespørselen fra USA setter Norge i et sikkerhetspolitisk dilemma.

– Vi er i en spesiell situasjon med økt spenning i nord i forhold til Russland. Samtidig har Norge en sterk interesse av at Natos responsstyrke er sterk. Når det nå kommer et sterkere fokus på å bidra i Syria, så blir det litt problematisk rett og slett, sier Ulriksen til NRK.

– Press på Obama

Han tror USA nå går bredt ut for å samle allierte for å gjøre kampen mot terroristgruppa IS mer slagkraftig.

Barack Obama.

USAs president Barack Obama

Foto: MARTIN BUREAU / Afp

– Nå er det press på Obama for å få gjort ting i Midtøsten og fremstå som handlekraftig, Han vil samle en bredest mulig koalisjon for å få til den økte kampen mot IS. Hva dette innebærer vet vi ennå ikke. Men USA er Norges viktigste allierte, så det er viktig hvem som spør, påpeker NUPI-forskeren.

Vurderer militære bidrag

Pressetalsmann i Forsvarsdepartementet, Eskil G. Sivertsen, sier det nå vurderes fortløpende hva det norske forsvaret eventuelt kan bidra med.

– Nå har vi fått en henvendelse fra amerikanske myndigheter, og dette må vurderes nøye. Vi har nå en prosess i Forsvarsdepartementet sammen med Forsvaret for å se om det eventuelt er noe kapasitet som det er naturlig at Norge kan stille med, sier Sivertsen til NRK.

Eskil Grendahl Sivertsen

Pressetalsmann Eskil G. Sivertsen i Forsvarsdepartementet

Foto: Sjøwall

– Er det noen folkerettslige problemer for å delta i kamp i Syria ettersom de ikke har bedt oss om å gå inn?

– Det er for tidlig å si noe om nå.

Forsvaret i hastemøter

Forsvarsdepartementet sier til NRK at det ikke er tatt noen avgjørelse på hva slags innsats som eventuelt skal kunne settes inn.

Det norske forsvaret har etter det NRK erfarer hatt møter i dag om hva Norge skal kunne bidra med.

Fra før har Norge opplæringsenheten på plass i Nord-Irak.

peshmerga

Major Mohammed Saleh Mustafa leder den første kontigenten med Peshmerga-soldater som har gjennomgått trening med de norske soldatene i Nord-Irak.

Foto: Tore Meek, Meek, Tore / NTB scanpix

Norge trener Peshmerga-soldater

Til nå har Norge holdt seg til å bidra i Irak, som ett av over 60 land som bidrar i den amerikanskledede koalisjonen mot IS. Der har norske styrker blant annet trent kurdiske Peshmerga-soldater i Nord-Irak og den irakiske hæren i Bagdad-området.

Forsvarsdepartementet ønsker ikke å gå inn på hva slags kapasitet Norge eventuelt kan bidra med.

– Dette vil bli en politisk beslutning som det ikke er naturlig for meg å forskuttere, sier pressetalsmann Eskil G. Sivertsen.

SISTE NYTT

Siste nytt