NRK Meny
Normal

– Vi har ingen garanti mot terrorangrep

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier Norge fortsatt er et trygt land å bo i. Men vi har ingen garanti mot å oppleve terrorangrep på norsk jord.

Statminister Jens Stoltenberg og Justisminister Knut Storberget

Statminister Jens Stoltenberg (t.h.) og justisminister Knut Storberget møtte pressen torsdag i forbindelse med arrestasjonen av tre terrormistenkte

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Justisminister Knut Storberget (Ap) avbrøt ferien og statsminister Jens Stoltenberg droppet sin fridag for å snakke om terrorpågripelsene i dag.

LES: Tre pågrepet, siktet for terror

LES: PST måtte gå til aksjon tidligere enn planlagt

LES: – Al Qaida-sjef planla operasjonen

Saken anses som så alvorlig at statsministeren og justisministeren har vært holdt orientert en tid.

– Alvorlig sak

– Saken har internasjonale foregreininger, og PST ser på dette som en alvorlig sak. Det er alvorlig når PST går til arrestasjon i en sak som denne. Denne saken vil få og har fått stor oppmerksomhet. Justisministeren og jeg, samt regjeringens sikkerhetsutvalg, har vært informert om saken, sier Stoltenberg.

– Det å bekjempe terror er viktig for regjeringen. Vi har vært opptatt av det i lang tid. Vi setter ytringsfrihet høyt, og må tåle mange utrykk for det. men vi har ikke toleranse for bruk av terror og vold for å nå mål. Vi vil sørge for trygghet for innbyggerne i Norge, sier statsministeren.

– Jeg vil understreke at Norge er et trygt land å bo i. Politiet og sikkerhetstjenesten følger med på det som foregår, og jeg ønsker å berømme det arbeidet som PST har gjort i saken, sier statsministeren.

Video Stoltenberg orienterer om pågripelsene

NETT-TV: Stoltenberg orienterer om pågripelsene.

– Vi er ikke forskånet fra terror

Stoltenberg understreker at dette fortsatt er en etterforskningssak og at spørsmålet om skyld ikke er avgjort.

– Men denne saken minner oss om at Norge ikke er forskånet fra å bli utsatt for forberedelser til terroraksjoner og trusler om terror. Vi må følge med å være på vakt for å bekjempe og forhindre terror, sier Stoltenberg.

Storberget og Stoltenberg

Jens Stoltenberg og Knut Storberget kommenterer terrorpågripelsene.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

- Vi er ikke et land som har noen garanti mot å oppleve terrorangrep. Vi er ikke unntatt fra en verden der ut som har opplevd flere terrorangrep. Vi er et land der også mennesker som ønske å gjennomføre terrorangrep befinner seg, sier statsministeren.

Han legger til at flere arrestasjoner kan skje i fremtiden.

Han sier at styrking av politiet og bedre kontroll av mennesker som kommer til landet skal være med å forhindre lignende hendelser.

– Vi er ansvarlige for å gjøre politiet og påtalemyndighetene i stand til å gjøre jobben sin. Vi har styrket dem over flere år. Ved å gi dem ressurser, økt bemanning og bruk av nye metoder for å bekjempe terror, sier Stoltenberg.

– Viktig å skape trygghet

– Ingen skal få ta fra oss tryggheten. Derfor er det å skape sikkerhet og trygghet en av de viktigste oppgavene for enhver sittende regjering. Vi ser det markant i det arbeidet som gjøres verden rundt med å bekjempe terrorisme, sier justisminister Knut Storberget.

– Det er avgjørende for et fortsatt trygt land å forebygge terror og bekjempe trusler om alvorlig kriminalitet, sa Storberget.

Video Knut Storberget orienterer om pågripelsene

NETT-TV: Justisminister Knut Storberget orienterer om pågripelsene.

Justisministeren påpeker at trusselbildet i Norge er blitt mere likt andre land som vi kan sammenligne oss med, som har opplevd terrorsime.

– Selv om vi ikke har et høyt trusselnivå, er det viktig å styrke politi og etterretning, sier Storberget.

– Bekjemper terror i Afghanistan

Stoltenberg sier at Norge er i Afghanistan for blant annet å hindre terrortrusler mot Norge.

– Norge er i Afghanistan for å bekjempe terror. Vi er der fordi vi ønsker å unngå at Afghanistan blir et fristed for internasjonal terrisme. Vi har gått inn sammen med våre allierte i NATO. Faren for terrorangrep mot Norge vil øke dersom Afghanistan igjen bli et fristed for organiserng og trening av terrororganisasjoner.

Stoltenberg sier at det er en fordel at det nå kommer færre asylsøkere til Norge .

– Det gjør det at det er enklere å ha oversikt og følge med for å slå ned på de som har kriminalitet eller terror som formål ved å komme til Norge, sier Stoltenberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger