Hopp til innhold

– Svært alvorlig misbruk av asylinstituttet

Frp stiller spørsmål om norske asylmyndigheter har vært altfor naive etter NRKs avsløring om at over 100 asylsøkere kan bli utvist fordi UDI mener de har løyet. Kristelig Folkeparti og Venstre ber myndighetene skåne barna.

- De har misbrukt asylinstituttet, sier satssekretær Jørna Kallmyr om somalierne som har oppgitt falsk identitet.

– UT AV LANDET: Ifølge statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) er reglene klare på at de som undergraver asylinstituttet bør fratas norsk statsborgerskap og kastes ut av landet.

– Dette er en svært alvorlig sak, der vi ser at noen har løyet og brukt feil identitet for å få opphold i Norge, sier statssekretær i justisdepartementet, Jøran Kallmyr (Frp) til NRK.

Onsdag avdekket NRK at UDI undersøker over hundre norsk-somaliere som har bodd mellom ti og femten år i Norge. De hevdet å være asylsøkere fra krigsherjede områder i Somalia, men UDI mener de egentlig er etniske somaliere fra nabolandene.

– Det er alvorlig fordi man har misbrukt asylinstituttet, som er så viktig for de menneskene som er i reell nød, og fordi vi nå ikke vet hvilke mennesker som vi faktisk har i Norge, sier Kallmyr.

Ifølge statssekretæren er reglene klare på at de som undergraver asylinstituttet bør fratas norsk statsborgerskap og kastes ut av landet.

– Så kan det vær enkelte saker, for eksempel barn som har vært lenge i landet, som gjør at man må ta menneskelige hensyn.

– Voksne som lyver om identitet, ikke barna

Kallmyr mener det også er grunn til å stille spørsmål om norske asylmyndigheter har vært altfor naive i tidligere asylsaker.

Ifølge Venstres leder, Trine Skei Grande, har UDI brukt for lang tid på identitetsavklaringer, og at det i noen tilfeller kan være formildende.

– Det andre er at barn må få en egen vurdering som individ, for det er sjelden barn som lyver om identiteten sin: Det er det voksne som gjør.

Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande

Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) er opptatt av at barnas beste må veies opp mot innvandrerregulerende hensyn.

Foto: Hjørnevik / NRK

KrF: – Bør få konsekvenser

KrF-leder, Knut Arild Hareide, understreker at det er svært alvorlig å lyve for UDI, og at tillitsbruddet bør føre til utvisning fra landet.

– Samtidig er vi i en situasjon der vi må vurdere barnets beste opp mot innvandrerregulerende hensyn. Det er en dobbelthet her.

På den ene siden peker Hareide på at de som har fått opphold på feil grunnlag kan ha tatt opp asylplassen til noen andre som trenger den enda mer, og at det må få konsekvenser.

– Men vi må også ta ansvar for de barna som har bodd her i lang tid, og som har norsk identiet, og som er uskyldige i det som foreldrene har gjort ulovlig.

Over 100 somaliere kan ha løyet om identiteten sin. Konsekvensen er at de kan miste statsborgerskapet sitt.

AVSLØRER: – Vi vet om mange som har jugd og sagt at de kommer fra Somalia, når de egentlig ikke er fra Somalia, forteller en ung mann som ønsker å være anonym. UDI mistenker at over hundre har fått opphold på falskt grunnlag.

NRK anbefaler

AKTUELT NÅ