– Subsidiert sauekjøtt skulle aldri vært solgt til Afghanistan

Norske bønder kan bare glemme å eksportere subsidiert norsk kjøtt til fattige land i fremtiden. Det er konklusjonen etter oppvaskmøte hos landbruksministeren.

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale møter Omsetningsrådet

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) ber Omsetningsrådet rydde opp i sauekjøtteksporten.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Eksport til utlandet skal vi ikke drive med til subsidiert pris.

Det er den klare meldingen fra landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) etter at det ble kjent at 120 tonn norsk sauekjøtt som fikk avdragsfritak, havnet i Afghanistan.

Formålet med avgiftsfritaket var å tømme overfylte lagre for sauekjøtt.

Kalt inn på teppet

Tirsdag kalte han Omsetningsrådet inn på teppet for å få slutt på praksisen.

– Jeg har bedt rådet gjøre vurderinger rundt hvordan vi skal unngå at dette skjer igjen og hvordan vi kan rydde opp i den situasjonen vi har hatt, sa Dale til NRK etter møtet.

Da han møtte Norges Bondelag og Nortura til debatt i Dagsnytt 18 for en drøy uke siden, tordnet Dale da han skulle beskrive hva han tenkte om eksporten av norsk subsidiert kjøtt til ett av verdens Afghanistan:

– Det er ikke greit å selge til sterkt subsidiert pris ved hjelp av et avgiftssystem til ett av verdens fattigste land og forstyrre deres handelsbalanse mens man selv i enhver sak hevder at man må sikre vårt eget tollvern. Det er en dobbeltmoral som jeg sjelden opplever, sa Dale.

I dagens møte ba han Omsetningsrådet vurdere to forhold:

  • Hvordan man kan hindre at slik eksport skjer igjen.
  • Hvordan rydde opp i denne aktuelle saken.

Landbruksministeren mener ett av tiltakene som må vurderes, er om penger som følger av avgiftsfritaket skal betales tilbake til staten.

Skylder på feil

Landbruksminister Jon Georg Dale møter Omsetningsrådet.

Leder i Omsetningsrådet, Bjørg Tørresdal, skal utrede hvorfor 120 tonn subsidiert sauekjøtt ble eksportert til Afghanistan.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Omsetningsrådets leder Bjørg Tørresdal sier intensjonen med vedtaket om det såkalte frysefradraget var å presse ned prisen på overskuddskjøtt.

– Intensjonen var at dette skulle ut i det norske markedet, men det har skjedd noe utilsiktet og kjøttet har blitt eksportert. Det var aldri intensjonen, så nå skal vi finne ut hva som har skjedd og gjøre våre vurderinger så det ikke skjer igjen, sier Tørresdal.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger