Hopp til innhold

– Solberg burde og kunne vært mer aktiv for å skaffe seg oversikt

Parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, mener Høyre-leder Erna Solberg burde gjort mer for å få oversikt over aksjehandelen til ektemannen.

Stortingets avslutningsmiddag

– Dette er en omfattende og alvorlig sak for Høyre og Erna Solberg, sier Rigmor Aasrud (Ap) til NTB.

Foto: Naina Helen Jåma / NTB

– Det var ikke mye nytt som kom frem i den tidslinja, men det er åpenbart at Erna Solberg både kunne og burde ha vært mer aktiv for å fremskaffe informasjon og vi har jo også hørt hennes nestleder si i dag at det hadde vært mulig å få frem informasjon før, sier Rigmor Aasrud (Ap) til NRK.

Tirsdag kveld presenterte Høyre en tidslinje som gjør rede for partiets håndtering av saken om Sindre Finnes' aksjeinvesteringer.

Sindre Finnes' aksjekjøp

Tidslinjen går bakover i tid.

– Når vi nå vet det vi vet, om omfanget av aksjehandelen og at Sindre ikke har vært ærlig, ser jeg at jeg burde konfrontert ham tidligere, forteller Erna Solberg i Høyres tidslinje i aksjekjøp-saken.

Rødt-representant Sofie Marhaug mener imidlertid ansvaret ligger hos Solberg og Høyre for å finne ut hva som har skjedd.

– Da holder det ikke å skyve skyld over på Sindre Finnes. Det er ikke å ta ansvar, sier hun til NRK.

– Tar få minutter å hente ut handlene

Oversikten som ble kjent tirsdag kveld er relevant fordi den viser noe om hva som var mulig å fortelle til det norske folket før valget mandag 11. september.

– Vi må være trygge på at valgets vinner delte informasjon som journalistene ba om så snart de fikk den. Om tidslinjen bekrefter dette må vi nå bruke tid på å vurdere, sier Audun Lysbakken, SVs representant i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Som kjent informerte ikke Erna Solberg publikum om ektemannens omfattende aksjeinvesteringer i hennes regjeringstid før på en pressekonferanse fredag 15. september fire dager etter valget.

Men allerede før Høyre la fram tidslinja tirsdag kveld, har partiet argumentert for at linja vil vise at partiet si håndtering ikke påvirka valget.

– Høyre har ikke prøvd å dekke over dette, sa nestleder Henrik Asheim i Politisk kvarter tirsdag morgen.

Nestlederen argumenterte med at Solberg først forstod fredagen før valget at ektefellen ikke hadde kommet med hele sannheten.

Henrik Asheim på Politisk kvarter

Høyre-nestleder Henrik Asheim deltok i Politisk kvarter tirsdag morgen.

Foto: Christian Breidlid

– Det som skjedde på fredag var at en fikk en dårlig følelse av at det kan være mer enn en tror. Det er først fredagen en forstår at dette kan være løgn. Og det er da en ber om en total oversikt.

Men på spørsmål om Høyre kunne ha klart å finne fram informasjonen om Finnes' 3600 aksjetransaksjoner før valget, sa han også:

– Det kan godt hende det kunne vært gjort raskere.

Det mener også investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

– Det er litt merkelig at Finnes må hente permer med informasjon, for det tar få minutter å hente ut alle handlene for de siste årene. Det er lenge siden føringen av slike transaksjoner ikke ble gjort digitalt, sier han til NRK.

Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea.

Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Listen over Finnes' transaksjoner viser derimot ikke beløpene han har kjøpt og solgt for.

– Hvis man henter ut transaksjonene av systemene, får man også med verdiene. Det er rart at verdiene ikke er med i listen over Finnes' aksjehandler, mener Næss.

Kontrollkomiteen skal samles neste uke

Åpenhet er avgjørende for folkets tillit til politikerne generelt og Solberg og Høyre i denne saken spesielt. Det er utfordrende for troverdigheten og tilliten at historien på flere punkter må korrigeres, og at media stadig belyser nye forhold ved saken, sier Grunde Almeland (V) til NRK.

Grunde Almeland

– Åpenhet er avgjørende for folkets tillit til politikerne generelt og Solberg og Høyre i denne saken spesielt, sier Grunde Almeland (V) til NRK.

Foto: William Jobling / NRK

Han er saksordfører for habilitetssakene i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Jeg forstår at folk fremdeles setter spørsmålstegn ved denne konkrete saken og håndteringen av den. Det må Solberg og Høyre svare for selv. For kontrollkomiteen vil det aktuelle være å se på de konkrete habilitetsbruddene og forhold som belyser de spesifikt.

Almeland sier det er avgjørende for kontrollkomiteens arbeid at de får svar på alle uoppklarte spørsmål, både i Solbergs og de andre sakene.

I kontrollkomiteen skal vi gjøre et grundig og godt arbeid, som forhåpentligvis vil styrke innbyggernes tillit til politikerne etter altfor mange skandaler. Kontrollkomiteen skal samles tidlig neste uke for å gå gjennom svarene vi da får fra regjeringen på våre nye spørsmål, i tillegg til å diskutere Solberg-saken og se på hvordan vi best følger opp den saken videre, sier han.

Audun Lysbakken (SV) mener det er minst ett ubesvart spørsmål i det Høyre publiserte tirsdag kveld:

Var det ikke mulig å lage oversikten over aksjehandlene raskere, og hva gjorde Erna Solberg og Høyre for å få den levert så raskt som mulig?

Han fortsetter:

– Kontrollkomiteens oppgave blir å få kartlagt omfanget av inhabilitet i den perioden Erna Solberg var statsminister. Det er ingen tvil om at hun har det politiske ansvaret for slik inhabilitet, selv om hun skulle være uten personlig skyld og vi alle har sympati med situasjonen hun står i.

– Flere ubesvarte spørsmål

Nestleder Hans Andreas Limi i Fremskrittspartiet mener tidslinjen til Høyre bringer få nye opplysninger.

– Vi blir ikke veldig mye klokere av dette og det er fortsatt flere ubesvarte spørsmål, sier han.

Dette endrer ikke det substansielle i saken som er habilitetsbrudd. Det er uansett Erna Solberg som har ansvaret selv om hun har blitt lurt av Sindre Finnes. Frp mener fremdeles det er naturlig at Økokrim vurderer å etterforske denne saken slik vi også mente om saken til Anniken Huitfeldt, fortsetter Limi.

AKTUELT NÅ