AP: Tre nordmenn tatt som gisler i Algerie

Norsk UD bekrefter at én norsk Statoil-ansatt er tatt som gissel i Algerie. Ifølge nyhetsbyrået AP er det tre nordmenn blant gislene.

Anlegg In Amenas

Statoils anlegg i In Amenas

Foto: Kjetil Alsvik / Statoil

En 55 år gammel mann fra Hadeland ringte i formiddag kona si i Norge og fortalte at han var blitt tatt som gissel, melder Bergens Tidende.

– Jeg fikk et telefonnummer som han ba meg gi til politiet. Dette var nummeret til gisseltakerne, etter det jeg fikk vite, forteller hun til avisen.

Ektemannen har jobbet på Statoils anlegg i Algerie siden 2009.

Kvinnen forteller at mannen var veldig preget av situasjonen da han ringte henne.

– Han fortalte at han var tatt, ikke noe mer. Det var noen som sto og dikterte hva han skulle si, på engelsk, sier hun.

Hun venter nå på at Statoil skal komme med mer informasjon.

Sier flere nordmenn er tatt

En gruppe som kaller seg Katibat Moulathamine, eller den Maskerte Brigade, sier den står bak angrepet. Den hevder å ha tatt tre nordmenn, en brite og en amerikaner til fange.

En representant for gruppa skal ha ringt nyhetsbyrået Nouakchott, som ofte viderebringer slike meldinger fra ekstremister, melder AP. Mannen skal ha sagt at angrepet var et svar til land som deltar i franskmennenes krig i Mali.

Både myndighetene i Algerie og et japansk oljeselskap har tidligere bekreftet at det er japanere blant de bortførte. I tillegg har minst en annen gruppe hevdet å stå bak aksjonen.

Truer med å sprenge

Avisen Les dernieres nouvelles d'Algerie skriver at angriperne fremdeles oppholder seg i boligområdet til oljearbeiderne og at de er tungt bevæpnet.

Avisen understreker at det i løpet av dagen har kommet mange ubekreftede meldinger, men fortsetter med å fortelle at en av de utenlandsk ansatte de har snakket med sier terroristene truer med å sprenge anlegget i lufta.

Dette som et svar på at myndighetene i Algerie sier de er klare til å angripe terroristene.

Angriperne er omringet, og helikoptre fra hæren overvåker anlegget der det bor rundt 2000 arbeidere. De har fått ordre om å holde seg på sine rom, skriver avisen.

Angrepet skjedde ved 0430-tiden i morges og i løpet av onsdagen har det kommet mange motstridende og uklare meldinger.

Dette er foreløpig bekreftet:

  • En 55 år gammel mann fra Hadeland er tatt.
  • Irske myndigheter sier en ire er blant de bortførte og krever umiddelbar frisettelse.
  • Det japanske selskapet JGC Corporation bekrefter at fem av deres ansatte er bortført, melder det japanske nyhetsbyrået Jiji.

En gruppe med forbindelser til Al Qaida sier den står bak aksjonen, melder det nasjonale nyhetsbyrået i Mauritania. Mens AFP melder at en gruppering fra det nordlige Mali sier den står bak.

UD undersøker

– Det norske utenriksdepartementet er i tett kontakt med Statoil og andre aktører i området og utenriksministeren følger situasjonen tett, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Michelsen i UD til NRK.

Han sier de gjør det de kan kan for å bistå Statoil og andre norske borgere i den vanskelige situasjonen.

Gisseltakerne har angrepet en installasjon som blir drevet av det britiske oljeselskapet BP, Statoil og Algeries statlige energiselskap, Sonatrach.

Statoil varslet

Bård Glad Pedersen

Bård Glad Pedersen i Statoil.

Foto: Statoil

Statoil har vært i kontakt med sine norske ansatte i området, men har ikke fått bekreftet at nordmenn er involvert.

Vi har mobilisert vår beredskapsorganisasjon både i Algerie og i Norge, og algeriske myndigheter håndterer situasjonen lokalt, og norske og britiske myndigheter er varslet om saken, sier informasjonssjef i Statoil, Bård Glad Pedersen til NRK.

Han forteller at de har 20 medarbeidere ved anlegget, og at ti av dem er norske.

– Vi har varslet de pårørende til våre medarbeidere ved anlegget og ber dem om å ta kontakt med oss.

– Du sier at ti av disse er nordmenn, kan du bekrefte at noen av dem er bortført?

– Den informasjonen jeg kan komme med nå er at det er en alvorlig situasjon med angrep mot anlegget, så vil vi komme tilbake med ytterligere informasjon når det foreligger.

In Amenas er et våtgassfelt som er operert av et joint venture mellom Sonatrach, BP og Statoil.

En brite drept

Ifølge den franskspråklige El Watan var det en gruppe væpnede menn som angrep området der de utenlandske oljearbeiderne holder til ved 0430-tiden onsdag morgen. Avisen skriver at det dreier seg om to franskmenn og en japaner.

Gruppen skal ha tatt gislene med seg i en firehjulstrekker.

En brite skal være drept, melder AFP.

Les dernieres nouvelles d'Algerie skriver at flere er såret, og at to av de sårede skal være utenlandske. De er alle brakt til sykehus i In Amenas, sier en kilde til avisen.

Motangrep

El Watan skriver også at angrepet har skapt uro og engstelse blant andre utenlandske arbeidere i området, og at de utenlandske arbeiderne i området er blitt bedt om ikke å forlate området.

De holder til i In Amenas, helt øst i Algerie, mot grensa til Libya.

Ifølge flere franske medier skal angriperne ha kommet fra Mali, mens andre igjen melder at de snakket med libysk aksent.

Hæren i Algerie har gått til motangrep, sier en vestlig diplomat til nyhetsbyrået AFP.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt