– PST tar ikke nok selvkritikk

Fungerende sjef Roger Berg i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) beklaget fredag at tjenesten ikke klarte å hindre terroraksjonen 22. juli. Per Sandberg, leder i justiskomiteen mener PST ikke tar nok selvkritikk.

Per Sandberg

Justiskomiteens leder Per Sandberg (Frp) mener det er helt nødvendig at politiet og PST tar selvkritikk for 22. juli.

Foto: Åserud, Lise / NTB SCANPIX

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener et konkret tips ville ha vært det eneste som kunne ha avslørt terrortiltalte Anders Behring Breiviks terrorplaner.

– Det er ikke holdepunkt for at PST, gjennom grundigere sakshandling og høyere prioritet av opplysningene fra Global Shield, kunne ha avdekket planene til Breivik. Da måtte vi ha fått et konkret tips. Det skjedde ikke, sa konstituert PST-sjef Roger Berg under fredagens pressekonferanse.

Leder for justiskomiteen Per Sandberg (Frp) sier til NRK.no at han synes denne uttalelsen er merkelig.

– PST må selv være de beste til å vurdere hva som er en mulig trussel for vårt samfunn. Hva skal vi med en etterretningstjeneste som ikke selv oppfatter mistanke, men kun opererer på bakgrunn av tips, spør Sandberg.

– Tar ikke nok selvkritikk

Under fredagens pressekonferanse beklaget PST for at Breivik ikke ble oppdaget før 22. juli, men sier samtidig at det ville ha vært urealistisk å tro at etterretningstjenesten kunne ha avslørt terroristens planer på forhånd.

– Vi tar ikke ansvar for det som skjedde, men vi har et prinsipielt ansvar og i det perspektivet valgt å beklage av hensyn til de pårørende og alle berørte, sa Berg.

– PST sier de beklager kun ut ifra et hensyn til ofre og pårørende. Etter min oppfatning tar ikke PST noe selvkritikk,. Selv om de innrømmer at de har potensial til å bli bedre, mener de samtidig at de ikke kan lastes for at de ikke har gjort en god nok jobb, sier Per Sandberg til NRK.no.

– Symbolsk unnskyldning

Anders Werp

Anders Werp mener beklagelsen fra PST er genuin.

Foto: Anders Nielsen / NRK

Politisk kommentator i NRK, Knut Magnus Berge, mener unnskyldningen fra PST er lite konkret.

– Det er veldig uklart hva de faktisk ber om unnskyldning for. Det virker mer som en symbolsk unnskyldning, sier Berge.

Justiskomitemedlem Anders Werp (H) er uenig.

– Jeg tror de inderlig skulle ønske at de kunne ha forhindret dette. Jeg vil ikke spekulere i bakgrunnen for beklagelsen. Jeg føler jeg kjenner PST så godt at dette er ærlig og genuint, sier Werp til NRK.no.

PST beklager

Politiets sikkerhetstjeneste innrømmer at de er for dårlige til å håndtere informasjon som faller utenfor de konkrete sakene de arbeider med,

PST-sjef Roger Berg sier tjenesten har «avdekket at det er klare forbedringspunkter når det gjelder den interne organiseringen, intern og ekstern kommunikasjon og rolleavklaring».

– Alle kan se at beredskapen ikke var god nok og at det ble begått alvorlige feil 22. juli. Beklagelsene fra politiet og PST var helt nødvendige for tilliten til norsk politi, sier Sandberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger