Hopp til innhold

– Profetens Ummah sentrale i Syria-rekruttering

Profetens Ummah setter nordmenn som vil krige i Syria i kontakt med mellommenn, hevder kilder NRK har snakket med. Mellommennene kan fikse billetter og sørge for at nordmennene kommer seg over grensa.

Ubaydullah Hussain og haldenser på Karl Johan

En norsk konvertitt i 20-årene er blant de siste som har reist til Syria for å knytte seg til en ekstrem islamistisk gruppe. Her driver han misjoneringsarbeid på Karl Johan sammen med Ubaydullah Hussain.

Foto: Skjermdump

Yousef Bartho Assidiq i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk har ukentlig bekymringssamtaler med ungdom som er radikaliserte eller i ferd med å bli det.

Han mener at islamistgruppen Profetens Ummah spiller en rolle i å tilrettelegge for at nordmenn reiser til Syria. Etter det NRK kjenner til mener også PST at personer tilknyttet Profetens Ummah spiller en sentral rolle i rekruttering av Syria-farere.

Yousef Bartho Assidiq på Grønland

Setter i kontakt: Yousef Assidiq mener at Profetens Ummah spiller en rolle i å tilrettelegge for reisene til Syria.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

Assidiq sier at Profetens Ummah setter potensielle Syria-farere i kontakt med personer som kan hjelpe dem videre.

– Profetens Ummah har enormt mange kontakter, både i Europa og i Syria. Det er veldig lett tilgjengelig. Vil man reise får man reist.

Hvem får man hjelp av hvis man vil reise?

– De sier at de har snakket med Profetens Ummah, som henviser dem til noen andre. Så får man lokale folk i Tyrkia som både fører dem over grensa og stiller med hus og alt. Så hvis man vil reise så får man det veldig enkelt.

Assidiq forteller radikaliseringsprosssen kan gå enormt fort hvis ungdom kommer i kontakt med feil miljø.

– Vi har flere tilfeller med konvertitter som etter ett år sitter på flyet på vei til Syria. De er hellig overbevist om at de skal dit for å bli martyrer og kjempe for å opprette en islamsk stat som skal styre verden.

Norsk konvertitt i kontakt med Hussain

Den norske konvertitten i 20-årene som reiste til Syria tidligere denne måneden hadde kontakt med Ubaydullah Hussain i Profetens Ummah før han dro.

Nordmannen drev blant annet misjoneringsarbeid på Karl Johan i Oslo sammen med Hussain.

Marius Johansen i Halden moské

Mener Syria-farere blir påvirket: – Det er ikke bare bare å dra til Syria på egenhånd og fikse alt selv, sier konvertitten Marius Johansen.

Foto: NRK

Marius Johansen er en av kompisene til nordmannen. Han tror kameraten har fått hjelp av noen til å dra, men vet ikke av hvem.

– Det er ikke bare bare å dra til Syria på egenhånd og fikse alt selv. Spesielt ikke for konvertitter.

NRK har vært i kontakt med talsmannen i Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain. Han vil ikke kommentere NRKs sak.

Da Hussain ble frikjent i Oslo tingrett for oppfordring til drap og terror, svarte han dette på spørsmål om han hjalp folk med kontaktpersoner og reiser til Syria:

– Da tror jeg PST hadde tatt opp til ny tiltale her, men på generelt grunnlag så har jeg ingen kommentar til det. Men jeg støtter alle de som ønsker å beskytte den muslimske befolkningen, sa Hussain til NRK.

Ubaydullah Hussain i profil i Oslo tingrett

Vil ikke kommentere: Da Ubaydullah Hussain ble frikjent for oppfordring til terror ville han ikke si om han hjelper folk til å knytte seg til ekstreme grupper i Syria.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Tidligere har Hussain sagt til VG at Profetens Ummah hjelper med Syria-reiser.

– Profetens Ummah har bidratt til at flere brødre har reist til utlandet for å beskytte den muslimske befolkningen. Og disse modige brødrene har igjen motivert og veiledet, takket være Gud, andre brødre til å reise til våres land, sa Hussain til VG i oktober 2012.

– Ungdom blir «sett» av Profetens Ummah

Yousef Bartho Assidiq i Minotenk sier mange ungdommer opplever at Profetens Ummah er de eneste som virkelig ser dem.

Islamistgruppen tilbringer mye tid på Grønland torg i Oslo. Der snakker de med ungdom som kanskje har falt ut andre steder, sier Assidiq.

– Hvis de snakker om at de føler seg utenfor det norske samfunnet og at de opplever rasisme, så opplever de kanskje at de som står her er de som står her er de som er mest interessert i hva de har å si og følelsene deres.

– Mange sier at de føler at disse menneskene ser på dem som om de er de viktigste personene i hele verden.

– Hva synes du om det?

– Jeg synes det er forferdelig. Det er veldig viktig med ytringsfrihet og de skal få lov til formidle sitt budskap her. Men så må man tenke på hvilke konsekvenser det får.

– Det som kanskje er aller viktigst er at vi må stille spørsmål om hvordan vi skal klare å fange opp ungdommene som sliter slik at ikke de havner i klørne til Profetens Ummah.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger