Hopp til innhold

– Pollestad var en belastning

Biskop Bernt Eidsvig mener det var riktig at pater Kjell Arild Pollestad ble flyttet til Paris for seks år siden.

Bernt Eidsvig

Biskop Bernt Eidsvig har ingen tro på at pater Kjell Arild Pollestad ble pålagt å forlate Norge som resultat av en svertekampanje.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

– Pollestad var en belastning for sitt miljø der han var, så det kunne være greit for ham med noen arbeidsår et annet sted. Han var i en situasjon hans overordnede mente han mestret dårlig, og andre mestret dårlig hans tilstedeværelse, sier Eidsvig til NRK.

– Skulle ønske Pollestad ikke hadde skrevet det

Pater Pollestad ble pålagt å forlate landet i 2004, blant annet etter anklager om overgrep, etter at Reidar Voith fortalte sine overordnede om et voldtektsforsøk.

NRK har i flere dager forsøkt å komme i kontakt med pateren, men han har ikke ønsket å kommentere saken, før han i dag tok til motmæle i et leserinnlegg i Aftenposten.

Der beskylder han Den katolske kirken i Norge for maktkamp, konspirasjoner og svertekampanjer for å få ham fjernet.

– Jeg skulle ønske at han, både for sin egen del og for Voiths del, ikke hadde skrevet innlegget, sier Eidsvig i dag.

– Det er hans rett å gi uttrykk for hva han føler og mener, men jeg tror det er mer følelser enn resonnement på dette tidspunktet.

– Bittert oppgjør

Pollestad

Pater Kjell Arild Pollestad bedyrer sin uskyld i et avisinnlegg.

Pollestad gjør det i innlegget klart at han nå vil slutte som prest og skriver: «Biskopen har sagt i klare ord at han ikke har bruk for meg i Norge, og det var blant mine egne jeg ville virke.»

– Verken han, Voith eller de troende har godt av å være vitne til et bittert oppgjør på ruinene av et vennskap, er biskop Eidsvigs kommentar til det.

– Jeg tror han hadde handlet klokere om han ble i Paris og fortsatte sitt arbeid der. Min hensikt var å beskytte ham, Voith og kirken, men jeg må si at jeg har kommet til kort med det, sier Eidsvig til NRK.

Han innrømmer at det er personer som «har et horn i siden» til Pollestad, men har ingen tro på at pateren måtte forlate landet som et resultat av en svertekampanje.

– De som behandlet saken og som tok beslutningen om å pålegge ham å forlate Norge, er mennesker som har erfaring med å behandle personalsaker, og vil være i stand til å gjennomskue en konspirasjon, mener Eidsvig.

NRK har vært i kontakt med pater Pollestad i dag, men han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger