Hopp til innhold

«Falle som bytte for den onde lyst»

På samme tid som pater Kjell Arild Pollestad selv ble anklaget for overgrep, skrev han en artikkel om prester som forgriper seg.

Pollestad NY

Pater Kjell Arild Pollestad skrev artikkelen 'Når en prest forbryter seg' på samme tid som han selv var anklaget for overgrep.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Artikkelen sto på trykk i «Tidsskrift for sjelesorg», et tidsskrift fra Institutt for Sjelesorg på Modum , i 1996, samme år som pater Pollestad sluttet som sogneprest i Tønsberg etter anklager om overgrep.

Med tittelen «Når en prest forbryter seg» er Pollestads artikkel kategorisert under temaet «Mishandling og vold. Incest og overgrep».

«Kunne like gjerne vært meg»

Artikkelens utgangspunkt er at en prest i Agder var dømt for å ha forført en konfirmant. Pollestad slår fast at «presten forbrøt seg grovt mot det han i sin tjeneste er forpliktet både til å lære og leve».

Men Pollestad uttrykker også forståelse for prestens forbrytelse:

Denne presten kunne like gjerne vært meg. Som prest vet jeg at de fleste under gitte omstendigheter er i stand til det meste, og jeg har ingen garanti for at jeg selv ikke en dag skal falle som bytte for den onde lyst. Vi som taler så lett om «synden», burde være de første til å erkjenne at alle forbrytelser har en klangbunn i våre egne hjerter.

Kjell Arild Pollestad

Pateren skriver også at han har tenkt mye på den aktuelle presten etter overgrepssaken presten ble dømt for.

«Jeg har fulgt hans sak så godt det lar seg gjøre gjennom mediene, jeg har tenkt på ham nesten hver eneste dag. Burde jeg ikke heller ha tenkt på den stakkars piken? Selvsagt, men henne tenker alle på. Derimot har jeg ikke møtt en eneste som har tenkt på presten. Hvordan har han det? Hvordan kan han leve videre?»

Biskop Bernt Eidsvig sier til NRK at han ikke er kjent med artikkelen.

"Når en prest forbryter seg"

NRK har fått tak i artikkelen «Når en prest forbryter seg», skrevet av Kjell Arild Pollestad, som sto på trykk i 1996.

Voith navnga Pollestad som overgriper

Nå er det pater Kjell Arild Pollestad selv som er anklaget for overgrep. I forrige uke fortalte nåværende sogneprest i Porsgrunn, Reidar Voith, at han var utsatt for overgrep i den katolske kirke da han selv var prestestudent og tidlig i 20-årene.

Reidar Voith

Reidar Voith har navngitt pater Kjell Arild Pollestad som sin anklagede overgriper.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Voith fortalte da at han ble forsøkt voldtatt to ganger av en tidligere pater som han så på som sin mentor. I intervjuet med NRK navnga han da pater Pollestad som sin overgriper.

– Det var Kjell Arild Pollestad, svarte Voith på spørsmål om hvem han hadde anklaget for overgrep.

– Jeg var kanskje naiv. Trodde vi skulle ha enkeltrom, men fikk dobbeltrom. Han kastet seg over meg, holdt meg nede, slikket meg i ansiktet og forsøkte å komme under dyna. Jeg fikk sparket ham vekk, fortalte Voith.

NRK fortalte i forrige uke at Voiths anklager førte til intern gransking, og Pollestad ble pålagt å forlate landet.

I dag har Pollestad selv tatt til motmæle gjennom et leserinnlegg i Aftenposten der han hevder sin uskyld. Han gjør det også klart at han slutter som prest. Biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirke i Norge bekrefter at han har mottatt pater Pollestads oppsigelse, men vil ikke si noe om hvorfor Pollestad ble landsforvist for noen år siden.

NRK har vært i kontakt med Kjell Arild Pollestad, men han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere og har i en sms skrevet: "Jeg har sagt det jeg har å si".

Lyspunkt

AKTUELT NÅ