Tjenestepensjonen for offentlig ansatte blir langt dårligere enn mange tror.
Forklaringen er at to punkter fra pensjonsreformen i den vanlige folketrygden fra 2005, i går ble inkludert i
.Veksten i utbetalingene til pensjonister skal være 0,75 prosent lavere enn lønnsveksten til vanlige ansatte (indeksering), og pensjonen skal justeres i tråd med at nye årskull lever lenger (levealderjustering).
I praksis betyr dette at dagens garanti om 66 prosent av sluttlønnen i pensjon ved 65-årsalder vil bli borte. Det er de unge som får svi.
LES:
Pensjonene blir langt dårligere
I sum vil endringene som ble avtalt i lønnsoppgjøret går, føre til at dagens unge som er ansatt i offentlig sektor må jobbe lenger for å oppnå 66 prosent av sluttlønnen i pensjon.
Jon Hippe, daglig leder ved Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning (FAFO).
Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX- Pensjonene vil bli dårligere, og det er også hele poenget, sier daglig leder ved Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning FAFO, Jon Hippe til NRK.
I følge Aftenposten, må dagens 30-åringer jobbe 4,8 år lenger enn dagens pensjonister måtte for å få samme pensjon.
2/3-garantien en illusjon
- Om noen år vil ikke folk lenger være garantert 66 prosent av sluttlønnen, de vil være garantert 66 prosent av sluttlønnen minus levealderjusteringen, sier Hippe.
I realiteten betyr det at bruttogarantien opphører, fordi levealderen i befolkningen kommer til å øke.
Dermed vil fremtidens pensjonister i offentlig sektor måtte ta til takke med lavere pensjon. Alternativet er å jobbe lenger.
Barberer utbetalingene kraftig
En person som er født i 1970 som går av når han er 65 år, vil kun få utbetalt rundt 60 prosent av sluttlønnen i pensjon, skriver Aftenposten.
Det betyr at i løpet av en 20-årsperiode vil vil levealderjusteringen redusere det årlige pensjonsnivået med 10 prosent for en 65-åring.
For å få samme pensjon som en person som er født i 1950, må vedkommende med fødselsdag i 1970 jobbe nesten tre år lenger.
LES:
LES: