– Øygard-saken har preget Arbeiderpartiet

Jens Stoltenberg er skuffet over tillitsbruddet i Øygard-saken, og er glad saken ble anmeldt. – Det avgjørende for meg er at vi ikke vil ha det slik, sier statsministeren til NRK.

Jens Stoltenberg

– Jeg ble skuffet over det tillitsbruddet vi opplevde i Øygard-saken, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Det hefter noen ubehagelige saker i Arbeiderpartiet rundt dette årsskiftet. Tidligere ordfører i Vågå Rune Øygard ble rett før jul dømt til fire år i fengsel for seksuell omgang med en mindreårig jente.

Dommen er ikke rettskraftig, men Stoltenberg har lenge vært opprørt over det som kom fram i rettssaken. Han rådet Øygard til å trekke seg som ordfører. I tillegg gikk statssekretær Roger Ingebrigtsen av på grunn av upassende seksuell omgang med en ung partikollega.

– Ja, sakene har preget Arbeiderpartiet, sier statsminister Jens Stoltenberg.

– Men først og fremst rammer dette menneskene som er berørt, som har opplevd atferd og handlinger som er uakseptable, sier Stoltenberg.

– På hvilken måte har Øygard-saken rammet partiet?

– Den rammer i den forstand at den tar mye oppmerksomhet i partiet, for de som håndterer og jobber med saken.

– I tillegg tar det mye oppmerksomhet i det offentlige rom, noe som gjør at det blir mindre oppmerksomhet rundt de tunge politiske spørsmålene, sier statsministeren.

  • Hør hele intervjuet med Jens Stoltenberg i Søndagsavisen i P2:

Artikkelen fortsetter under klippet:

LES OGSÅ: Øygard anker overgrepsdommen
LES OGSÅ: – Dommen er alvorlig

– Skuffet

Rune Øygard

Rune Øygard var ordfører i Vågå fra 1995 fram til han trakk seg 18. desember 2012 med øyeblikkelig virkning.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Rune Øygard var gjennom mange år blant Aps mest profilerte ordførere og har blitt pekt ut som et forbilde for Jens Stoltenberg.

– Jeg ble skuffet over det tillitsbruddet vi opplevde i Øygard-saken. Det avgjørende for meg er at vi ikke vil ha det slik. Vi vil ikke at folk skal føle utrygghet. Vi ønsker at folk trygt skal si ifra om de opplever eller ser ubehagelig ting, sier han.

Lenge før dommen ble avsagt i Sør-Gudbrandsdal tingrett 17. desember, erklærte Aps ledelse at Øygards oppførsel ikke er forenlig med å ha tillitsverv i partiet.

– Skypemeldingene var av en sånn karakter at det var et tillitsbrudd og i strid med det å være tillitsvalgt i Arbeiderpartiet. Det ga vi uttrykk for, forteller Stoltenberg.

– Min oppgave er å bidra til å håndtere disse sakene. De blir håndert med den alvor og ryddighet som den krever, og så får vi håndtere de politiske spørsmålene når det er på dagsorden, sier Stoltenberg.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger