Hopp til innhold

– Norge står foran et avgjørende veivalg

Det er ventet mellom 30.000 og 50.000 asylsøkere til Norge i 2016. Antallet er stort, men håndterbart mener nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell.

Bård Vegard Solhjell

ASYLSTRØMMEN ER HÅNDTERBAR: Nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell mener at den økende tilstrømmingen av asylsøker er stor, men håndterbar.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Regjeringen skal i dag legge fram et justert forslag til statsbudsjett på grunn av den kraftige økningen i antallet asylsøkere til Norge.

Det anslås at mellom 30.000 og 50.000 asylsøkere vil komme til Norge neste år ifølge regjeringen, skriver NTB. Samtidig opereres det med et punktanslag på 33.000, som det mest sannsynlige. Nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell mener at tallet er stort, men håndterbart.

– Jeg foreslår et europeisk samarbeid der alle tar et vesentlig ansvar for de mange som har kommet, sier Solhjell.

Etter det NRK erfarer blir flyktningregningen på mer enn 70 milliarder kroner i løpet av seks år. Tidligere har statsminister Erna Solberg lagt til grunn en ekstraregning på mellom 40 og 50 milliarder i løpet av fem år.

LES OGSÅ: Asylveksten koster 9,5 milliarder i 2016

Noe må prioriteres bort

Solhjell sier at Norge står foran et avgjørende veivalg og at tilstrømmingen av asylsøkere er et ansvar vi ikke har bedt om, men et ansvar vi må ta.

– Det ansvaret må vi ta sammen med andre på en rimelig måte.

Per Sandberg

MÅ VELGE VEKK NOE: For å håndtere den økende asylstrømmen må det prioriteres bort noe, mener nestleder i Frp, Per Sandberg.

Foto: Ilja C. Hendel / © Ilja C. Hendel

Nestleder i Frp Per Sandberg sa i går til Adresseavisen at «løpet er kjørt og at det er bare å betale den nye asylregningen». Men han er positiv til at regjeringen kan håndtere et økende antall av asylsøkere i årene som kommer.

– Vi klarer 30.000 i år, vi klarer 60.000 neste år, men da må man være tydelig på hva man skal prioritere bort. Både i forhold til økonomi, ytelser, fordeler, bakdeler, osv. Man må fortelle det norske folk hvordan situasjonen vil være i årene som kommer, sier Sandberg.

Sandberg mener at den norske velferdsstaten vil endre seg dramatisk hvis man går for å prioritere bort ting på grunn av den økende asylstrømmen.

– Så spørs det om hvorvidt det norske folk ønsker det. Og hvorvidt det blir en bjørnetjeneste både for det norske folk og for dem som kommer til Norge.

Integreringspolitikken må bli bedre

Både Solhjell og Sandberg er enige om at integreringspolitikken må bli bedre. Solhjell ønsker blant annet å se på muligheten for å få asylsøkere raskt ut i arbeid.

– Det verste for mennesker som skal være her lenge er hvis det går år med passivitet, frustrasjon og konflikter på et mottak som ligger langt unna folk.

Solhjell vil også ha umiddelbar språkopplæring og rett til barnehageplass for asylsøkere. Han vil også pålegge kommunene å ta imot flyktninger.

Sandberg mener at Norge ikke har lyktes med sin integreringspolitikk og sier at det blir naivt å tro at integreringen og sysselsetting av asylsøkere vil bli bedre fremover.

– Tallene er klare. Vi har ikke lykkes med integreringen, sier Sandberg.

LES: UDI: Store forsinkelser, tross asylmilliarder

AKTUELT NÅ