– Bruk av svart arbeid bidrar til økt kriminalitet i Norge

Nordmenn er selv skyld i at kriminaliteten fra utenlandske bander øker her hjemme, mener sikkerhetsrådgiver.

Snikkar (illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto) Skattekrim-sjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst mener svart arbeid gir utenlandske kriminelle en mulighet til å gjøre flere ulovlige ting mens de er i landet.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Sikkerhetsrådgiver i Hovedorganisasjonen for handel og tjenester (HSH), Thor Martin Bjerke, tror vi kan forvente oss mer utenlandsk kriminalitet i tida fremover.

Iallefall så lenge vi lager et marked for svart arbeid.

– Bør lukke den døra

– Vi tror det er en sammenheng mellom bruk av svart arbeid som kommer utenifra, og den økningen vi ser i kriminaliteten, sier Bjerke.

Flere deler Bjerkes oppfatning, at det svarte arbeidsmarkedet er en åpen dør til andre ulovligheter.

– Kriminelle har et større levebrød, flere ting de kan gjøre her - jobbe svart og begå annen type kriminalitet. Så man bør lukke den døra, sier sjef for skattekrim ved Skatt Øst, Jan-Egil Kristiansen.

Kjell Johan Abrahamsen

Politiadvokat Kjell Johan Abrahamsen leder 'Operasjon Grenseløs' som skal bekjempe utenlandske bander som herjer i Norge.

Foto: Ståle Frydenlund / NRK

Les også: Avdekket svart arbeid i bilpleiebransjen
Les mer: Ber folk angi svart arbeid
Se: Svart i restaurantbransjen

– Ingen klar sammenheng

Politiadvokat Kjell Johan Abrahamsen i Operasjon Grenseløs i Vestfold Politidistrikt sier at de ikke har sett noen klar sammenheng mellom svart arbeid og kriminalitet fra utenlandske bander.

– Vi kan ikke utelukke det, men vi har ikke sett noen klar kobling. Vårt inntrykk er at de profesjonelle bandene ikke gjør annet enn å stjele, sier han.

50 % mener svart arbeid er greit

Tall Skattebetalerforeningen la frem i sommer viste at halvparten av oss synes svart arbeid er greit.

Bjerke i HSH forteller at han har overvært flere rettssaker hvor østeuropeiske kriminelle oppgir at de først kom hit for å jobbe svart.

– Vi ser jo at de som kommer hit kanskje ikke er yrkespersoner. Så jeg er helt sikker på at vi kan få ned kriminaliteten ved å bruke mindre svart arbeidskraft.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger