– Mekka er rammet av en uforståelig tragedie

Det er uforståelig at en slik ulykke skjer i Mekka nå, mener Islamsk råd Norge. De siste årene har sikkerheten blitt skjerpet i området.

SAUDI -RELIGION-HAJJ -ISLAM-STAMPEDE

Over 700 mennesker ble skadet da det brøt ut panikk i Minadalen i Saudi-Arabia forbindelse med feiringen av den muslimske høytiden Eid.

Foto: MOHAMMED AL-SHAIKH / Afp

Mehtab Afsar

Mehtab Afsar i Islamsk råd forventer at myndighetene i Saudi-Arabia gransker hvordan tragedien kunne skje.

Foto: Jonas Sundquist / NRK

– Alle jeg har snakket med i dag sier det er uforståelig at dette skulle skje nå, sier Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk råd Norge til NRK.

Slike ulykker har skjedd i Mekka tidligere, men det begynner å bli mange år siden. Området har blant annet fått nye, brede inn- og utganger for å hindre at folk går i ulike retninger og at det oppstår kaos.

– Myndighetene i Saudi-Arabia må gå grundig til verks for å finne ut hva som har skjedd. Dette skal ikke skje.

Vanskelig å få oversikt

Foreløpig har ikke organisasjonen hørt om noen nordmenn som er skadd eller drept etter at over 350 mennesker er trampet i hjel og over 700 er skadd i Mekka i Saudi-Arabia.

Rundt tre millioner mennesker valfarter til Mekka hvert år i forbindelse med den årlige pilegrimsferden hajj. Tragedien skjedde under ritualet "steining av djevelen" som foregår i Minadalen.

Islamsk Råd sier til TV2 torsdag kveld at alle de norske pilegrimene som har reist til Saudi-Arabia er i god behold, men Utenriksdepartementet kan ikke bekrefte dette.

Al-haram-moskeen i Mekka, Saudi-Arabia under Eid

Flere millioner mennesker samles i Mekka hvert år under pilegrimsferden hajj. De siste årene har arrangementet vært fritt for større ulykker.

Foto: - / AFP

– Kondolerer

– Vi kondolerer til de som har mistet sine kjære på det som skal være en gledens dag. Mange har mistet sine kjære, og våre tanker går til dem. Hajj er den femte søylen i islam. Alle muslimer ønsker å utføre hajj i løpet av sitt liv, sier Afsar.

Han kjenner mange som har reist til Mekka på pilegrimsreise, og håper selv at han får muligheten til å reise. Han har ikke blitt redd etter torsdagens ulykke.

– Vi mennesker er forskjellige, og noen vil sikkert tenke seg om før de reiser etter en slik hendelse. Men får jeg og min familie muligheten til å reise, reiser vi. Hajj betyr mye for oss muslimer.

Også utenriksminister Børge Brende beklager det som har skjedd i Mekka. På Twitter skriver han at han er sjokkert over den tragiske hendelsen, og at hans tanker er hos ofrenes familier.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger