– Føler de jobber med en arm på ryggen

Nordmenn viser liten giverglede overfor flomofrene i Pakistan, selv etter at flommen har hatt stor medieomtale, og hjelpeorganisasjonene har forsøkt å samle inn penger.

Pakistan

Det er stort behov for hjelp til de flomrammede menneskene i Pakistan.

Foto: Arif Ali / Afp

Både hjelpeorganisasjonen Care og Flyktninghjelpen har samlet inn penger en ukes tid med magre resultater.

– Dette er en av de største katastrofene verden har sett, når vi ser på antall mennesker som er rammet. 14 millioner mennesker er rammet av denne flommen, langt flere enn ved for eksempel tsunamien i 2004 eller jordskjelvet i Haiti, sier kommunikasjonssjef i Flyktninghjelpen, Rolf Vestvik, til NRK.

– Ikke i nærheten av nok

Mens vannet fortsetter å fosse frem i Pakistan, og stadig flere mennesker mister hjemmene sine, har nordmenn vist liten giverglede, mener Vestvik.

– Vi vet at generelt er givergleden blant nordmenn høy, men når det gjelder denne katastrofen, har vi ikke fått inn så mye midler som vi hadde forventet.

Flyktninghjelpen har bare fått i 50.000 kroner, mens Care har fått inn 100.000 kroner.

Marte Gerhardsen

Generalsekretær i Care, Marte Gerhardsen, mener de har fått inn altfor lite penger.

Foto: Victoria Uwonkunda / NRK

– Det er veldig mange mennesker som trenger hjelp, og det er ikke kommet inn i nærheten av nok penger ennå, sier generalsekretær i Care, Marte Gerhardsen.

Heller ikke internasjonalt er givergleden stor.

– I Care har vi fått inn totalt rundt 5 millioner. Til sammenligning fikk vi inn over 330 millioner til Haiti, forteller Gerhardsen.

– Mine kolleger i Care Pakistan sier de føler at de jobber med en arm på ryggen. De ser behovene og vet at de kan gjøre noe, men våre nødhjelpslagre er i ferd med å tømmes.

Flere årsaker

Rolf Vestvik har flere teorier på hvorfor de sliter med å få inn penger til Pakistan.

– Det kan hende at mange mennesker i Norge fortsatt er på ferie, og at mange ikke følger så nøye med i mediebildet. En annen årsak kan være at vi i hjelpeorganisasjonene ikke har vært flinke nok til å få ut et budskap om hvordan folk kan gi støtte til flomofrene i Pakistan.

Redd Barna og Kirkens Nødhjelp har akkurat startet sine innsamlingsaksjoner og ønsker derfor ikke å kommenter hvor mye penger de har fått inn.

Røde Kors fornøyd

Røde Kors har klart å samle inn 1,5 millioner kroner med blant annet støttekonsert og kampanjer. President Sven Mollekleiv er derfor svært fornøyd med givergleden.

– Vi ser at både det pakistanske miljøet i Norge og folk flest og bedrifter er i ferd med å respondere. Vi er glade for at det norske folk nå nok en gang ser at det er mennesker i nød som trenger vår støtte og hjelp for å kunne overleve og leve verdige liv fremover.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger