FN: Verre enn tsunamien og Haiti

Nesten 14 millioner mennesker er berørt av den massive flommen i Pakistan. Det gjør omfanget av katastrofen større enn tsunamien i Sørøst-Asia i 2004, mener en FN-talsmann.

– Så langt er 13,8 millioner mennesker berørt av flommen, sier Maurizio Giuliano, talsmann for FN-kontoret for koordinering av humanitære spørsmål, OCHA, til nyhetsbyrået AFP.

1600 har mistet livet i flommen

– Katastrofen er større enn tsunamien, jordskjelvet i Pakistan i 2005 og jordskjelvet i Haiti.

Ifølge Giuliano er flommen større fordi det i Pakistan-jordskjelvet var over 3 millioner berørte, under tsunamien omtrent 5 millioner berørte og i Haiti-jordskjelvet omtrent 3 millioner berørte.

FN har anslått at 1600 mennesker har omkommet mens 2 millioner skal ha blitt hjemløse i flommen som nå pågår i Pakistan.

Rundt 300.000 mistet livet i jordskjelvet i Haiti i januar i år, omtrent 220.000 omkom under tsunamien som traff Sørøst-Asia 2. juledag 2004 og over 70.000 mennesker mistet livet i jordskjelvet i Pakistan i 2005.

Nødhjelp slippes ut av helikoptre til flomofre i Pakistan

Nødhjelp slippes ut av helikoptre til flomofre i Pakistan.

Foto: ASIF HASSAN / Afp

Mer regn hindrer redningsarbeid

Både den pakistanske regjeringen og FN har bedt om mer og raskere nødhjelp for å håndtere katastrofen, den største flommen i Pakistan på over 80 år.

Nytt, voldsomt regn hindrer redningsarbeidet for de flomrammede nord i landet. 40 militære helikoptre står på bakken.

– Rundt 40 militærhelikoptre deltok i redningsarbeidet. Men vi måtte stoppe flygingene på grunn av regnet, sa en talsmann for den pakistanske hæren mandag.

Helikoptrene er plassert i den nordlige Khyber Pakhtunkhwa-provinsen. Også seks helikoptre fra de amerikanske styrkene i Afghanistan som er satt inn i hjelpearbeidet, måtte bli stående på bakken. Nye regnbyger har ødelagt flere veier og bruer, og høyvann har også gjort innsatsen med båter vanskeligere.

Video: Swat-dalen isolert

Video Swatdalen isolert av flommen i Pakistan

I Swat-dalen nordvest for Islamabad har innbyggerne vært isolert på grunn av vannmassene. Klikk på bildet for å se video fra Swat-dalen.

Lite synlige hjelpere fra Vesten

– Millioner av mennesker lider, og det regner fremdeles. Vi frykter flere tap. Jeg appelerer til verden om å hjelpe oss, sier statsminister Yousuf Raza Gilani.

Norge ga i forrige uke 30 millioner kroner til flomofrene .

– Flommen har vasket bort landsbyer og gjort store skader på sykehus, veier og viktig infrastruktur. Behovene for rent vann, mat og husly er akutt, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i forbindelse med nødhjelpen til Pakistan.

Vestlige land har lovet flere millioner i nødhjelp, men på bakken er det likevel hjelpeorganisasjoner som mistenkes for å ha bånd til ekstremistiske miljøer som er mest synlige, skriver AFP.

Esler frakter forsyninger til Swat-dalen

Flommen har blant annet gjort det vanskelig å lever hjelp til deler av Swat-dalen nordvest for hovedstaden Islamabad, som var blant områdene som ble først rammet av vannmassene.

Veier er ødelagt og ras har isolert mange landsbyer. Det brukes esler for å frakte forsyninger til de verst rammede områdene.

Pakistanske myndigheter kjempet i fjor en hard kamp mot Taliban-opprørere i Swat-dalen.

Video: Innbyggerne kjemper mot flommen

Video FLOM-PAKISTAN-080810-WW_MXF_Innboks.MP4

Det regner fremdeles og det er ikke lett å finne ly for vannet. Klikk på bildet for å se video fra flommen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt