NRK Meny
Normal

Pakistans president besøker flomofre for første gang

Pakistans president besøker for første gang flomofrene etter massiv kritikk for å ha reagert tregt og for å ha reist til utlandet under katastrofen.

Asif Ali Zardari

Den pakistanske presidenten Asif Ali Zardari gir en pengesjekk til kvinnen under et besøk i en flyktningleir i byen Sukkur. Zardari ankom de flomrammede områdene i Pakistan for første gang i dag.

Foto: AFP/Scanpix

President Asif Ali Zardari fløy torsdag inn til byen Sukkur for å se med egne øyne de enorme ødeleggelsene flommen har forårsaket.

Den pakistanske presidenten inspiserte flomskadene, trøstet de pårørende og kom med nye løfter om hjelp. Turen er et forsøk på å snu den negative stemningen i landet etter at presidenten valgte å ta en Europa-reise midt i flomkrisen, melder BBC.

Mange har ikke fått nødhjelp

Zardari kom tirsdag hjem fra Europa og har frem til i dag holdt seg i Karachi, der han har blitt orientert om flomkatastrofen.

Regjeringen i Pakistan har ikke klart å hjelpe mange av de millionene av flomrammede.

Mange pakistanere på flukt fra vannmassene forteller at de har måttet klare seg uten noe hjelp. Hjelpen har kommet for sent og er tilfeldig fordelt, blir det hevdet, ifølge NTB.

Minst 14 millioner mennesker er rammet, og over 1600 har mistet livet i storflommen i Pakistan.

Innbyggere flykter fra hjemmene sine etter den kraftige flommen i Pakistan

Innbyggere flykter fra hjemmene sine etter den kraftige flommen i Pakistan.

Foto: K.M. Chaudary / Ap

– Burde heller vendt hjem

FN har ennå ikke beregnet kostnadene av skadeomfanget, men anslår at det vil koste flere milliarder dollar å bygge opp igjen landbrukssektoren i Pakistan etter flommen.

Kritikerne har vært rasende over at presidenten prioriterte å dra til Storbritannia for å møte statsminister David Cameron og en reise til Frankrike.

Mange mener Zardari burde dratt fra møtene tidligere, og heller vendt tilbake til de delene av Pakistan som er rammet av den enorme katastrofen.

Den kraftige flommen i Pakistan har rammet over 14 millioner mennesker

Flomkatastrofen i Pakistan er den verste naturkatastrofen som har rammet verden siden tsunamien i 2004, ifølge FN.

Foto: Shakil Adil / Ap

– Sultne kan ikke spise symboler

Zardari forsvarte i går beslutningen om å bli så lenge i Europa i et innlegg i den amerikanske avisen Wall Street Journal.

– Jeg vedgår at det kunne vært en viktig symbolsk handling å dra hjem, men sultne mennesker kan ikke spise symboler. Derfor var det viktigere å jobbe med å skaffe internasjonal hjelp, skriver Zardari.

Presidenten takker den britiske regjeringen spesielt, og går ut med nye appeller om internasjonal hjelp i dag.

Enormt støttebehov

FN sa i går at det trengs minst 459 millioner dollar i nødhjelp til Pakistan. Flommens ødeleggelser er ikke over. Det regner fortsatt i områdene som er rammet. De langsiktige behovene for gjenoppbygging er enorme.

FN mener støttebehovet er større enn tsunamien i Thailand og jordskjelvet i Kashmir og Haiti til sammen.

Det er særlig den akutte hjelpen som nå er en kamp mot klokka. Blant de som kommer flomofrene til unnsetning, er USA. De sender et hangarskip med flere helikoptre som skal løfte overlevende ut av katastrofeområdene.

Børge Brende

Generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende, antar at selve nødhjelpsoperasjonen, utdeling av mat, tepper og telt, vil måtte pågå i et halvt til trekvart år.

Foto: Ståle Wig / Scanpix

– 80 prosent av matreservene er ødelagt

Generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende, forteller at seks millioner mennesker er avhengig av nødhjelp for å kunne fortsette sine liv.

– Situasjonen er veldig dramatisk. Denne flommenhar et omfang som er ubeskrivelig. 700.000 hus er delvis ødelagt. De trenger alt. De har ikke vann og mat. 80 prosent av matreservene er ødelagt av flommen, sier Brende.

Han forteller at man står overfor en enorm jobb med gjenoppbygning fordi de materielle ødeleggelsene er så store.

– Foreløpig er ikke innsatsen massiv. Det trengs mer nødhjelp, og den må komme inn i områdene som foreløpig ikke har fått hjelp på grunn av ødelagte broer og veier, sier generalsekretæren.

Hus er halveis nedsenket i flomvann i Ghaus Pur i Pakistan

Hus er halveis nedsenket i flomvann i Ghaus Pur i Pakistan.

Foto: Shakil Adil / Ap

Norge gir 100 millioner til flomofrene

Norge har tidligere bidratt med 30 millioner kroner, og øker nå nødhjelpen til Pakistan til 100 millioner kroner.

Pengene blir fordelt til FNs humanitære organisasjoner, Røde Kors-bevegelsen og frivillige organisasjoner med erfaring fra Pakistan og nærhet til ofrene.

– Vi ser en naturkatastrofe av voldsomme dimensjoner og med store menneskelige lidelser. Flere millioner mennesker har mistet sitt livsgrunnlag. Denne katastrofen føyer seg inn i rekken av Pakistans mange politiske utfordringer, noe som understreker det alvorlige i situasjonen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt