Normal

– Kirkeasyl er en sak for menighetene, ikke myndighetene

Tidligere justisminister og Venstre-leder Odd Einar Dørum går hardt ut mot Justisdepartementet som nå vurderer å fjerne instruksen som sier at de ikke skal hente ut asylsøkere med makt fra kirker. Også KrF-leder Knut Arild Hareide er sterkt kritisk, og kaller det en «overreaksjon».

Odd Einar Dørum

Odd Einar Dørum vurderte aldri å fjerne instruksen selv da han var justisminister sent på 90-tallet og tidlig 2000-tall. Her er han fra Venstres landsmøte i 2010.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

– Dersom regjeringen nå vil åpne for at politiet kan invadere kirkerommet for å hente ut mennesker i kirkeasyl, vil det være en provoserende politisk beslutning som jeg vil advare sterkt mot.

Det sier Odd Einar Dørum som selv stilte til valg for Åpen Folkekirke og ble valgt inn i Oslo bispedømmeråd.

– Dette er en sak for menighetene, ikke myndighetene. Kirkerommet er
hellig, legger han til.

Vurderte aldri å endre instruksen

Statssekretær i Justisdepartementet Jøran Kallmyr (Frp) uttalte til NRK tidligere lørdag at regjeringen vurderer å fjerne instruksen som pålegger politiet ikke å gå inn aktivt i kirkene etter at flyktninger som ønsker å unngå å bli sendt tilbake til Russland har fått kirkeasyl i Kirkenes kirke denne uken.

Jøran Kallmyr

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) sier at de kan gi politiet tillatelse til å gå inn i kirkene dersom Kirken ikke «går i aktiv dialog med politiet».

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Instruksen fra 1993. Den sier at politiet ikke skal hente ut folk med makt fra kirker med mindre kirken ber om det selv eller de som oppholder seg der, er siktet for noe kriminelt.

Dørum, som var justisminister da det kom masse flyktninger til Norge i forbindelse med Kosovo-krigen, påpeker at de også den gang hadde kirkeasylanter, men at han aldri vurderte å endre instruksen.

Han viser også til at instruksen har bestått i 23 år uten at noen regjeringer har endret den.

– I ytterste forstand er kirkeasyl sivilsamfunnets sikkerhetsventil,
sier Dørum.

Hareide ser opp

Knut Arild Hareide sier at ingen ønsker at kirkeasyl-ordningen skal bli utbredt, men at utfordringen ikke er særlig stor i dag.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Hareide: – Overreaksjon

Også KrF-leder Knut Arild Hareide er sterkt kritisk til regjeringens ønske om å fjerne kirkeasyl-instruksen, og kaller det hele en overreaksjon.

– Når det kun er en håndfull personer som sitter i kirkeasyl så er det en overreaksjon at de sier at de ønsker å fjerne hele ordningen. Dette går jo mot det kirken mener, sier han til NRK.

– Dette er en ordning med historiske røtter, og det er ikke en stor utfordring i dag.

Han innrømmer at ordningen med kirkeasyl er krevende, men er Enig med Dørum i at det er en sikkerhetsventil.

– Det er ingen som ønsker at kirkeasyl skal bli en utbredt ordning, men det er også en sikkerhetsventil, og det bør ikke skje maktbruk i hellige rom, sier han.

– KrF kommer til å være tydelig imot dette dersom regjeringen foreslår det.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger