– Han har ikke fått tid til å vise hva han kan

Kolleger reagerer på at Øystein Mæland trekker seg som politidirektør med øyeblikkelig virkning. – Han har ikke engang fått vise hva han kan, sier politimesteren i Oslo til NRK.no.

Politimestere på Gardermoen torsdag

Politimester i Oslo Anstein Gjengedal og politidirektør Øystein Mæland snakker sammen i pausen under møte mellom politimesterne på Radission Blu Gardermoen torsdag.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Torsdag formiddag fikk tidligere politidirektør Øystein Mæland støtte fra toppsjefene i norsk politi, blant andre politimesteren i Oslo, Anstein Gjengedal. Timer etter opplyste justisminister Grete Faremo at Mæland nå trekker seg fra sin stilling. Mæland sier at årsaken til avgangen er at politikere ikke har vært klare nok på om han har tillit.

– Dette er noe jeg helst ville sett vi hadde unngått, men hvis han ikke har sine overordnedes tillit er det vanskelig for ham å gjøre en god jobb. Så jeg fortstår hans vurdering, sier politimester i Oslo, Anstein Gjengedal til NRK.no.

Gjengedal synes det er overraskende at dette kommer nå og mener at politikerne burde avklart sin inhabilitet tidligere.

– Han er jo utnevnt av den sittende regjering, så jeg går ut ifra at de har vurdert ham når de utnevnte ham som politidirektør. Han har ikke fått tid til å vise hva han kan engang før dette skjer, sier Gjengedal.

– Det overrasker meg at dette kommer nå, ett år etter 22. juli, sier Gjengedal.

– Dette er selvfølgelig leit fordi det politiet trenger nå er å få på plass en politidirektør som kan lede arbeidet etter kommisjonsrapporten på en god måte. Vi hadde et konstruktivt politisjefmøte på Gardermoen hvor alle politimesterne uttrykte tillit til Mæland og håpet at han kunne fortsette som politidirektør, sier Gjengedal.

– Har rett mann fratrådt, eller burde Mælands forgjenger tatt mer ansvar?

– Det vil jeg ikke kommentere.

– Voksen avgjørelse

Politimester i Salten politidistrikt Geir Ove Heir er enig med Gjengedal, men sier at Mæland har tatt en voksen avgjørelse.

Politimester Geir Ove Heir i Salten politidistrikt

Politimester Geir Ove Heir i Salten politidistrikt.

Foto: Ola Helness / NRK

– Etter at justisministeren sa at hun var inhabil følte nok Mæland at handlefriheten var dårlig og tillitsforholder uavklart. Sånn sett skjønner jeg at han har tatt det valget. Det er synd, men det er en voksen avgjørelse, sier Geir-Ove Heir til NRK.no.

Heir vil ikke spekulere i om ting kunne vært gjort annerledes, eller om andre enn Mæland burde gått, men understreker at politidirektøren har ansvaret for politiet i Norge.

– En politidirektør må ha tillit og handlefrihet i den vanskelige situasjonen for politiet i Norge fremover, sier han.

– Tvil om tillit er årsaken til at jeg går

Mæland uttalte torsdag kveld at årsaken til avgangen er at Faremo og andre politikere ikke har vært klare nok på om han har tillit.

Like før nyheten om at Øystein Mæland trekker seg, erklærte justisministeren seg inhabil i alt som har å gjøre med Mæland.

– Tillit fra justisministeren er selvsagt avgjørende for at jeg kan bli værende i min stilling. Når statsråden og andre politikere ikke utvetydig har kunnet klargjøre dette, gjør det det umulig for meg å gå videre med dette arbeidet. Jeg har derfor besluttet å trekke meg fra min stilling, skriver Mæland.

– Jeg har vært klar for å påta meg ansvaret med å lede arbeidet med å forbedre norsk politi, og opplevde også en sterk støtte fra landets politisjefer i dag.

Øystein Mæland sier gjennom sin kommunikasjonsrådgiver at han ikke vil svare på spørsmål til pressen i kveld.

SISTE NYTT

Siste meldinger