– Jeg kan ikke stoppe streiken

HERSLEB SKOLE (NRK): Erna Solberg er tydelig på hvem som har ansvar for å løse konflikten mellom KS og lærerne. – Dette er en lovlig streik, det betyr at regjeringen ikke kan avbryte den med mindre det er fare for liv og helse, sier Solberg.

Statsminister Erna Solberg på Hersleb skole. Reporter Trond Lydersen

Erna Solberg sier det er opp til partene å få en løsning på lærerstreiken.

Midt i lærerstreiken besøkte statsminister Erna Solberg (H) Hersleb skole i Oslo for å åpne den verneverdige skolen som er blitt totalrenovert.

Hun ble tatt imot av partifelle og Oslo-ordfører Fabian Stang, samt over 700 forventningsfulle elever.

Erna Solberg på Hersleb skole

Erna Solberg på nyåpningen av Hersleb skole

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Er det hyggelig å komme til en skole uten streik?

– Det er hyggelig å komme til en skole som er nyoppusset og skal gi alle elevene gode lærevilkår fra første dag, sier Solberg til NRK.

– Opp til partene å finne løsning

Da kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen åpnet Universitetet i Stavanger tidligere i dag, ble han møtt av flere hundre streikende lærere. På Hersleb skole var det ingen streikevakter, Oslo kommune er et eget tariffområde, og er ikke rammet av den pågående streiken.

Solberg beklaget at lærerne er i streik, men avviste at hun kunne gjøre noe for å få fram en løsning:

Streikende lærere ved Universitetet i Stavanger

Streikende lærere møtte kunnskapsministeren ved Universitetet i Stavanger tidligere i dag.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Det er åpenbart en tillitskrise mellom lærerne og KS. Men dette er en lovlig streik, det betyr at regjeringen ikke kan avbryte streiken, og det er opp til partene å løse konflikten, sier Solberg.

– Vårt ansvar: å løfte lærerne

I sin tale under åpningen av Hersleb skole oppfordret Solberg de ferske elevene til å ta ansvar for egen læring.

– Kunnskap gir muligheter for alle. Ta de mulighetene fremover, sa statsministeren.

Førsteklassinger på Korsvoll skole i Oslo

Ingen førsteklassinger er foreløpig rammet av lærerstreiken. Her er førsteklassinger på Korsvoll skole i Oslo.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Det er høyrepolitiker Gunn Marit Helgesen som er styreleder i KS. Erna Solberg vil likevel ikke si at hun vil forsøke å påvirke KS til å få en slutt på streiken.

– Det er partenes ansvar å finne en løsning. KS er en medlemsorganisasjon der alle politiske partier og kommuner er representert. Jeg forventer at partene er konstruktive og finner en løsning. Norske elever trenger å starte skoleåret, sier Solberg.

Selv om Solberg mener det ligger utenfor regjeringens ansvarsområde å finne en løsning på konflikten mellom lærerne og KS, har Høyre fremhevet seg selv som et parti med skolefokus. Hun tror ikke streiken tærer på lærernes tillit til partiet.

– Vi har ett viktig ansvar: å løfte lærerne, skolen og det pedagogiske tilbudet. Det har lærerne vist sin tillit til, med rekordsøkning til etter- og videreutdanning, sier Solberg til NRK.

Trapper opp streiken torsdag

I hele landet har 5500 lærere allerede lagt ned arbeidet. Torsdag trappes streiken opp, da tas ytterligere 2200 lærere ut i streik.

Verken Kunnskapsdepartementet, Utdanningsforbundet eller kommunenes organisasjon KS har oversikt over hvordan elevene på hver enkelt skole som er tatt ut i streik, skal forholde seg.

Dermed må elever og foreldre sjekke nettsider eller på annen måte forsøke å finne ut om man skal møte opp som planlagt eller ikke.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger