– Israel opplever 22. juli ukentlig

Konservativt kristne Espen Ottosen håper terroren mot AUF på Utøya skaper økt forståelse for terrorfrykten i Israel på venstresiden i norsk politikk. – Usmakelig, sier AUF-lederen.

Espen Ottosen

Forlagsredaktør Espen Ottosen håper 22. juli gir en mer balansert debatt om Midtøsten i Norge.

Foto: NRK

– Det Norge opplevde 22. juli har jødene i Israel til tider opplevd ukentlig i årevis, sier Espen Ottosen.

Han er en av de mest brukte debattantene fra den konservative delen av Kristen-Norge. Han er også informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband og forlagsredaktør i Lunde Forlag der han er i ferd med å gi ut boka «Et nytt holocaust» av Giulio Meotti som fokuserer på jødiske offer for palestinsk offer.

Nå håper han lærdommene fra terroren på Utøya 22. juli kan føre til en mer nyansert debatt om Israel og problemene i Midtøsten.

Spesielt i miljøene på venstresiden i norsk politikk.

– De har bagatellisert terror mot jøder

– Jeg mener at særlig norsk venstreside har oversett og bagatellisert all den terroren som har rammet jødene. Jeg håper Utøya kan skape økt forståelse for at israelere frykter terror. Jeg håper på en mye mer balansert Israel-debatt, sier Ottosen.

Han mener erfaringene fra Utøya blant annet bør føre til en forståelse på den politiske venstresiden om nødvendigheten av å bygge sikkerhetsmuren på Vestbredden.

– Vi mistet nesten 100 personer. Det var dypt tragisk. I Israel er opp mot 2 000 drept de siste 20 årene, og nesten 10 000 er skadet, sier Ottosen.

– De siste ti årene er 6 500 palestinere drept av israelere mens 1 100 israelere er drept av palestinere. Hvorfor bør ikke det som skjedde i Norge like gjerne skape større forståelse for palestinernes sak?

– Min vurdering er at det er ubalanse i norsk offentlighet når det gjelder konflikten i Midtøsten. Det er veldig stort fokus på de palestinske lidelse. Det har jeg ikke noe imot, men jeg ønsker å bidra til forståelse for Israel, sier Ottosen.

– Usmakelig sammenligning

eskil pedersen

AUF-leder Eskil Pedersen

Foto: Roald, Berit / Scanpix

AUF, som ble rammet hardest 22. juli, tilhører akkurat den venstresiden i norsk politikk handler om og har de synspunktene Ottosen mener bør nyanseres.

– Jeg vil gjerne si til AUF at når dere har opplevd så grusom terror, så håper jeg dere også har forståelse for at jøder i Israel opplever den terrorfrykten svært reell, sier Ottosen.

Lederen i AUF, Eskil Pedersen, er selv en overlevende fra Utøya. Han har lite til overs for Ottosens utspill.

– Jeg synes det er en usmakelig sammenligning, sier Pedersen til NRK.

Han er ikke enig i at AUF har bidratt til en skjev debatt om Midtøsten. Han mener også det er usmakelig å be noen endre politikk med bakgrunn i et terrorangrep slik Ottosen gjør.

– AUF har alltid vært motstander av terror. Ett av målene med terror er å få folk til å la være å mene eller gjøre de tingene de gjorde før. Det er å få land og organisasjoner til å endre politikk. Det bør ikke skje, og derfor ønsker ikke jeg at AUF skal endre standpunktene sine på bakgrunn av det vi opplevde i sommer. Vi skal stå opp for palestinernes rett til en egen stat, og vi skal stå opp for det flerkulturelle Norge, sier AUF-lederen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger